BCR asigurari de Viata, companie membra a Vienna Insurance Group, a trecut pe profit la 30 septembrie anul curent, in valoare de 17,3 milioane de lei, comparativ cu pierderile inregistrate in anii anteriori, dupa ce a trecut printr-un proces amplu de restructurare si concentrarea vanzarilor exclusiv prin segmentul de bancassurance.

In luna aprilie a acestui an, Vienna Insurance Group a reevaluat in scadere cu 40 milioane euro primele brute subscrise in anul 2012 in Romania de BCR Asigurari pe segmentul asigurarilor de viata, dupa "constatari serioase" in urma unui audit care a condus la restructurarea companiei si inlocuirea managementului. BCR asigurari de Viata a decis sa renunte la cei 600 de agenti si 100 de colaboratori, incepand cu toamna anului 2013 si pana la mijlocul anului 2014, precum si la reducerea la nivel de portofoliu a produselor cu profitabilitate redusa.

"Am renuntat la produsele care generau doar un volum de prime brute subscrise, distribuite exclusiv prin agentii nostri. In prezent, in structura portofoliului ponderile cele mai importante sunt detinute de asigurarile legate de investitii, de tip unit-linked, si asigurarile de viata asociate creditelor bancare, insumand impreuna peste 50% din totalul primelor brute subscrise. Pentru noi a fost important sa schimbam structura. Am avut o crestere reala si din imbunatatirea fluxului de numerar al companiei", a declarat Sorin Mititelu (foto), presedinte Directorat BCR Asigurari de Viata.

Evolutia pozitiva a rezultatelor financiare obtinute in primele noua luni din 2014 a fost sustinuta de cresterea cu 7% a incasarilor din asigurari de viata asociate creditelor bancare, precum si de scaderea cheltuielilor administrative cu 40%, fata de aceeasi perioada din 2013. In prezent, produsele BCR asigurari de Viata sunt comercializate prin intermediul a 800 de angajati din cadrul retelei BCR.

Ca urmare, subscrierile BCR Asigurari de Viata au scazut la numai 85,2 milioane de lei, de la un volum de 184,3 milioane de lei in 2013 si 425,2 milioane de lei in 2012, an in care compania inregistrase un acans de 23,4% fata de 2011. In acelasi timp, pierderile companiei s-au redus treptat, de la 60,9 milioane de lei in 2012, la 44,7 milioane de lei in 2013. La 30 septembrie anul curent, BCR Asigurari de Viata a inregistrat un profit in valoare de 17,3 milioane de lei.

Infrastructura scumpa si comisioane ridicate

BCR Asigurari de Viata a anuntat in luna iulie 2014 ca va acoperi pierderile din ultimii doi ani din dividendele distribuite in 2012, care vor fi returnate, si din profiturile pe care compania le va realiza in anii urmatorii, potrivit datelor din raportul anual al asiguratorului.

"Acoperirea pierderilor din anul 2012 generate de corectarea erorilor precum si a pierderilor din anul 2013 (in suma de 15,4 milioane de lei - n.r.) se face din dividendele distribuite pentru anul 2012 si propuse a fi revocate precum si din profiturile anilor urmatori", se arata in raportul anual al companiei. In 2011, BCR Asigurari de Viata a consemnat un profit net de 19,62 milioane de lei, iar un an mai tarziu rezultatul net al exercitiului financiar a atins 24,99 milioane de lei.

"A existat o strategie costisitoare de dezvoltare a acestui canal de vanzari prin agenti si colaboratori, desi produsele vandute erau cu marja mica, dar cu costuri ridicate de vanzare. Acest lucru nu putea decat sa duca la pierderi. Astfel, am inregistrat cheltuieli mari si venituri mult mai mici decat asteptarile. Aveam infrastructura scumpa, comisioane ridicate, in timp ce primele nu s-au realizat decat intr-o mica masura. De altfel, sistemul clasic de vanzare presupune sa platesti comisioane din veniturile viitoare, costuri operationale care se amortizeaza in cativa ani", a mai spus Sorin Mititelu.

Beneficiile platite de catre companie clientilor sai au fost in valoare de 95 de milioane de lei, in crestere cu 42% comparativ cu trimestrul trei al anului 2013. Dintre acestea, cea mai importanta pondere au avut-o maturitatile, BCR Asigurari de Viata platind in total clientilor sai 49 de milioane de lei la expirarea politelor de asigurare cu componenta investitionala. In ceea ce priveste evolutia rascumpararilor, sumele platite pentru aceasta categorie au fost de 29 de milioane de lei, cu 42% mai putin comparativ cu rascumpararile platite la 30 septembrie 2013.

Societatea a fost infiintata in anul 2005 ca subsidiara a Bancii Comerciale Romane (BCR) si si-a inceput activitatea operationala in 2006. Actionarii asiguratorului sunt Vienna Insurance Group - 92,36%, Banca Comerciala Romana - 5,41% si mai multe persoane fizice - 2,23%. La data de 30 septembrie 2014, gradul de acoperire al rezervelor tehnice era de 109,92%, marja de solvabilitate, de 395,62% (in crestere cu 82,88% fata de aceeasi perioada din 2013), in timp ce coeficientul de lichiditate era de 496,79%.

Sursa foto: BCR Asigurari de Viata

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri