Reglementarile europene cu impact asupra sistemului financiar va creste in frecventa, volum si complexitate, inclusiv in Romania, urmand sa creasca si cerintele de informatii de la banci despre credite si riscul de credit, a declarat Maciej Piechocki, partener BearingPoint.

"Daca luam in considerare ultimele decenii de reglementare, cred ca multi dintre noi ar dori sa se intoarca la momentul cand Basel I sau Basel II, acordurile de capital, au fost introduse. Acum, luand in considerare cadrul de reglementare in care intram, cu Basel III, unicul mecanism de supraveghere, uniunea bancara, reglementarile s-au schimbat enorm, in primul rand complexitatea reglementarilor cu subiecte care vin din Europa, dar si unele reglementate la nivel national, complexitatea este tot mai mare. Este foarte clar ca va creste complexitatea reglementarilor", a afirmat joi Piechocki la "Romania Financial Forum", organizat la Banca Nationala a Romaniei, arata Mediafax.

El a aratat ca, daca in 2004, reglemetarile pentru industria financiara aveau terme de implementare doi ani, ulterior perioada s-a redus la un an, pentru ca in prezent sa fie de trei luni. "Frecventa si momentul in care intra in vigoare reglementarile sunt mult mai rapide. Volumul si calitatea datelor cresc pentru ca reglementatorii locali trebuie sa trimita mai departe datele reglementatorilor europeni, unicului mecanism de supraveghere, catre BCE (Banca Centrala Europeana - n.r.) si acest lucru arata ca modificarile au tot crescut ca volum, este un val care nu va disparea", a spus Piechocki.

Standardizarea se transfera si in Romania

Seful BearingPoint, firma de consultanta in domeniul managementului, a atras atentia ca BCE se pregateste sa obtina si mai multe date de la banci, chiar mai standardizate, fapt care indica "o noua normalitate" a ceea ce vor insemna reglementarea si supravegherea. "Luand in considerare ca Romania vrea sa intre in uniunea bancara si in mecanismul unic de supraveghere, vreau sa subliniez complexitatea, frecventa si volumul reglementarilor care cred eu ca va deveni normal si in Romania", a punctat Piechocki.

El afirma ca va exista un proces de armonizare internationala tot mai stransa, in conditiile in care BCE vrea sa supravhegheze creditul la nivel european printr-un program denumit AnaCredit, o solutie IT prin care va primi, stoca si disemina informatiile de la bancile din zona euro despre creditele din portofoliu si riscul de credit.

"Cerintele de risc vor creste, BCE si EBA (Autoritatea Bancara Europeana - n.r.) sunt inca tinere, o sa tot reglementeze. BCE si-a luat la 4 noiembrie noi responsabilitati si astea vor deveni si mai complexe, este tot mai vizibil din declaratiile presedintelui BCE, Mario Draghi", a adaugat Piechocki. In 4 noiembrie 2014 a intrat in vigoare Mecanismul Unic de Supraveghere, iar BCE va supraveghea direct unele unele susbsidiare ale bancilor din zona euro.

Testarea bancilor la stres se repeta

Virgil Dascalescu, director in Directia Stabilitate din BNR, a declarat recent ca pentru bancile care vor fi selectate de BCE pentru supraveghere directa se vor aplica toate regulile si standardele impuse pentru evaluarea cuprinzatoare, in timp ce pentru restul bancilor s-ar putea face evaluari mai simplificate, pentru a se limita costurile procesului.

"In cursul anului 2015 urmeaza un amplu exercitiu de evaluare a calitatii activelor urmat de un exercitiu de testare la stres, similar celui derulat in zona euro in acest an (...) Este pentru prima data cand se va desfasura un exercitiu de evaluare cuprinzatoare la nivelul institutiilor de credit din Romania", a continuat Dascalescu. Reprezentantii BNR vor discuta cu expertii BCE pentru a stabili bancile din Romania care vor fi supravegheate direct de institutia europeana, fiind vizate in primul rand BCR, BRD si Banca Transilvania.

Dascalescu a explicat ca testele de stres derulate in acest an de Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana au cuprins si cateva banci din Romania, ca parti componente ale bancilor-mama din zona euro, dar numai pe anumite module, in timp ce anul viitor cercetarea va fi mult mai in detaliu si mai riguroasa decat testele uzuale realizate de BNR.

Oficialul BNR sustine ca participarea la unniunea bancara prin intermediul Cooperarii Stranse va aduce ca beneficii pentru sistemul bancar local reducerea costului de finantare si cresterea increderii in institutiile de credit din Romania. Piechocki a amintit totodata o afirmatie a vicepresedintelui BCE Sabine Lautenschlager, potrivit careia reglementatorii vor cere mai multe date de la banci si vor cerceta mai in detaliu entitatile reglementate. "Asta este o problema pentru banci, dar si aici lantul de reglementare trebuie gestionat cu foarte mare atentie", a atentionat seful BearPoint.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri