De asemenea, BCE a redus prognoza pentru inflatia din zona euro, presedintele Mario Draghi precizand ca noile estimari arata ca preturile vor creste cu 0,5% in acest an, cu 0,7% in 2015 si cu 1,3% in 2016. In luna septembrie, institutia prognoza o inflatie de 0,6% la finalul acestui an, de 1,1% anul viitor si de 1,4% in 2016, conform Mediafax.

"In urmatoarele luni, inflatia anuala ar putea sa incetineasca, pe fondul declinului inregistrat de preturile la petrol", a precizat Draghi. Cu toate acestea, BCE a decis joi sa nu mai ia nicio masura privind relaxarea cantitativa in acest an, urmand sa evalueze impactul actiunilor deja intreprinse la inceputul anului viitor.

Portofoliul de active, afectat

"Masurile actuale vor avea un impact considerabil asupra portfoliului nostru de active, intentia noastra fiind ca acesta sa ajunga la nivelul de la inceputul anului 2012", a afirmat Draghi. In 2012, BCE avea in valoare de 3.000 miliarde euro, iar in prezent institutia detine active in valoare de aproximativ 2.000 miliarde euro.

Din luna iunie, BCE a redus de doua ori dobanda de politica monetara, a oferit imprumuturi ieftine bancilor pentru a sprijini creditarea catre consumatori si a initiat programe de achizitii de obligatiuni garantate cu active. Euro a crescut cu 0,8% fata de dolar, la 1,236 de dolari pe unitate in urma discursului tinut de presedintele BCE. Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05% adoptat la inceputul lunii septembrie, cand rata a fost redusa de la 0,15%.