Compania de consultanta si audit Deloitte anticipeaza reluarea creditarii in urmatorii doi ani, cu rate de crestere de peste 4% in 2016, bancile urmand sa puna un accent mai mare pe creditele ipotecare, unde ritmul anual ar urma sa ajunga peste doi ani la circa 8%.

Potrivit Oanei Petrescu, partener coorodnator pentru consultanta in afaceri la Deloitte Romania, sistemul bancar va reveni pe crestere, dupa o contractie de 0,2% a creditelor in acest an, cu un avans al creditarii neguvernamentale de 2,3% anul viitor si 4,3% in 2016. Partenerul Deloitte a aratat, la "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax la BNR, ca in urmatorii doi ani bancile vor continua sa crediteze cu precadere populatia, unde ritmurile de crestere vor depasi avansul relativ al imprumuturilor pentru companii. Astfel, soldul creditelor pentru populatie ar urma sa urce cu 2,6% in 2015 si cu 5,2% peste doi ani, fata de un rim de crestere a imprumuturilor pentru firme de 2,1% si 4,1%, potrivit Mediafax.

In structura creditelor entru populatie, bancile se vor concentra pe finantarile cu garantii ipotecare, unde cresterea estimata va fi de 7,6% anul viitor si 8% in 2016. Pe de alta parte, creditul de consum se va contracta in sold si anul viitor, cu 1,1%, dupa o scadere de 5,1% in acest an, dar si ca urmare a scoaterii in afara bilantului a unor imprumutiri neperformante. Petrescu spune ca imprumuturile neperformante vandute sau pentru care s-a recunoscut pierderea nu aduceau oricum venituri si nu vor impacta in planurile de afaceri ale bancilor. Ea a recunoscut ca procesul a fost grabit de recomandarile BNR si de perspectiva aderarii la Uniunea Bancara, dar a explicat ca bancile au tinut in bilant unele credite pentru ca au crezut si au sperat intr-o revenire mai rapida a cresterii economice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri