Mihai Tecau (foto), CEO, Omniasig, a declarat ca societatea de asigurari a echilibrat in ultimii ani portofoliul de CASCO si RCA, la 30-35% fiecare, dupa ce anterior asigurarile facultative aveau o pondere mai mare. De asemenea, societatea a renuntat la clientii cu o frecventa ridicata a daunelor.

"Obiectivul nostru pentru acest an a fost intrarea pe profit. Pentru primele noua luni ne-am indeplinit obiectivul si am raportat un profit net de 2,2 milioane de lei, de la pierderi de circa 20 milioane de in perioada ianuarie-septembrie 2013. Sunt convins ca vom incheia anul pe plus si sa diminuam ritmul de scadere a subscrierilor. Intrarea pe profit a fost efectul echilibrarii ponderii RCA si CASCO in structura veniturilor din polite auto, plus o politica de tarifare adecvata pentru fiecare asigurat in parte si atragerea de noi clienti", a declarat Mihai Tecau.

Seful Omniasig a precizat ca echilibrarea ponderii RCA si CASCO s-a realizat in mod direct prin prisma faptului ca anumite contracte de leasing incheiate in 2008 au ajuns la maturitate, cat si printr-o "curatare" a portofoliului, adaugand ca asiguratorul a inchis colaborarea cu clientii care aveau o rata ridicata a daunei, s-a facut o analiza a acestora si li s-a cerut un pret "corect" din punct de vedere al comportamentului lor.

Cum s-a facut trecerea pe profit?

"Nu vrem sa avem un pret exagerat, nici prea mic, dar nici prea mare, pentru ca piata te taxeaza la un moment dat. Ne aflam intr-o perioada de adaptare a companiei la conditiile care sunt in piata. Ne orientam in functie de business-ul pe care-l avem, incotro mai putem extinde, dezvolta sau restrange din business, pentru ca potentialul pietei este restrans. Piata de asigurari este foarte senzitiva la evolutia veniturilor in cazul potentialilor clienti", a spus Mihai Tecau.

Desi compania a trecut pe profit, valoarea primelor brute subscrise a fost de 582 milioane lei a scazut cu 8% comparativ cu primele noua luni din 2013. Aceasta evolutie reprezinta consecinta renuntarii la anumiti clienti. In primele noua luni din acest an, Omniasig a platit daune in valoare de 524,54 milioane lei, mai mici cu 15% fata de perioada similara a anului trecut.

"Le-am aratat acelor clienti du daune foarte mari si frecvente ca prin comportamentul pe care il au, nu ii putem lua in asigurare, decat prin niste circumstante care sa ne asigure si noua o continuitate in business. Au fost incluse si fransize mai mari. Nu i-am respins, ci le-am aratat ca nu putem lua in asigurare un risc care devine predictibil. Au fost cazuri in care contractele s-au incheiat de la sine, precum cele facute pe segmentul de leasing", a mai spus Mihai Tecau.

Seful Omniasig a mentionat ca pe segmentul de RCA piata are de suferit in special in ceea ce priveste frecventa daunelor. "Cred ca daunele medii sunt similare pentru toate societatile, in afara de daunele legate de vatamarile corporale. Deoarece toti reparam cam in aceleasi service-uri, piata este una asezata si nu pot fi decat cateva salturi care nu influenteaza, totusi, media. Dar, daca analizam frecventa, vedem ca sunt diferente destul de mari intre ceea ce se intampla in Romania si alte tari. In Ungaria si Polonia frecventa este de 3% fata de 10-11% cat este la noi".

Omniasig, cele mai mari daune din piata

"Ne-am intalnit in anii 2013 si 2014 cu cele mai mari daune din piata. Am inchis o dauna foarte mare care poate fi observata si in crestera preturilor - dauna din Muntenegru a reprezentat chiar un eveniment important pentru piata de asigurari, prin proportia platilor efectuate, a daunelor care s-au intamplat acolo. Pe langa acestea, au fost legate si de acel accident aviatic din Apuseni si daunele pe proprietati care au fost destul de importante", a spus Mihai Tecau.

In opinia sa, piata de asigurari se mentine in continuare la 2,5 miliarde de euro si nici nu exista la momentul de fata posibilitati de crestere, in afara de RCA. "Se vorbea despre asigurarile de sanatate, ca ar fi un potential... se vehicula, de asemenea, intrarea pe piata a unui jucator important (PZU – n.r.) dintr-o tara aflata, de asemenea, in fostul bloc comunist. Acesta se compara, la nivelul veniturilor, la propriu, cu intreaga piata din Romania. Acest lucru arata cat de departe ne aflam de realitatea din vest. Cand privesti la o asemenea companie iti dai seama unde esti si cat ai de recuperat", a spus seful Omniasig.

Mihai Tecau estimeaza ca ar fi buna o crestere de 3,5 - 4% a pietei de asigurari in 2015 fata de acest an. "Motorul de crestere ar trebui sa nu fie doar RCA-ul. Daca am avea posibilitatea sa crestem si pe CASCO si property. Cred ca satisfactia clientilor poate sa aduca o crestere. Si pretul corect va fi cel care va influenta piata. Gradul de informare al clientilor a crescut, oamenii sunt foarte senzitivi la pret sau informatii rapide si atunci vor alege ce este mai bine pentru ei. Este important sa nu mai existe aceste diferente de tarife intre companii, sa se mai echilibreze portofoliile. Si plata despagubirilor poate influenta piata in 2015".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri