Statul se plange ca nu poate sa scape de evaziunea fiscala, dar in acelasi nu face nimic pentru extinderea platilor electronice sau pentru cresterea gradului de bancarizare. Cata vreme in mediul rural nu vei putea sa iti cumperi o cafea cu un card bancar, iar statul isi plateste ajutoarele sociale in cash, problema evaziunii este o lupta cu morile de vant. Sefa Western Union pentru Romania si Bulgaria, Daniela Budurea, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre solutiile la indemana autoritatilor pentru combaterea evaziunii, despre potentialul pe care il are segmentul mobile si despre banii trimisi acasa de romani.

In conditiile in care orice om poate sa isi faca un card bancar daca vrea, gradul de bancarizare are potential sa creasca puternic, in teorie cel putin. Totusi, acesta se metine de multa vreme la 50%-55%. Explicatia, in opinia oficialului Western Union, este simpla.

"In mediul rural cand te duci cu plasticul (cardul bancar - n.r.), s-ar putea sa nu poti sa iti vulcanizezi roata de la masina si sa ramai tot cu pana in drum. Te vei uita degeaba la cardul tau. S-ar putea sa nu poti sa iti cumperi o cana de apa sau o cafea, pentru ca nu exista POS la birtul din sat. Atata timp cat nu exista o motivatie a clientului sa plateasca cu acel plastic, nu o va face!", avertizeaza Daniela Budurea, country director Western Union pentru Romania si Bulgaria.

Problema majora vine din faptul ca Guvernul Romaniei, in anul de gratie 2014, plateste toate ajutoarele si beneficiile sociale in cash. "Se da acel ban pentru a cumpara hrana pentru copii, dar intalnesti la birtul din sat oamenii care traiesc din ajutoarele de crestere a copiilor, cumparandu-si alcool. Aici trebuie introdus un sistem electronic, un card pe care oamenii pot sa cumpere numai articole presetate. Si obligi in acelasi timp ca birtul din coltul satului sa aiba un POS. In felul asta, copilul primeste educatia sau mancarea necesara, statul isi primeste banii pentru ca nu mai face evaziune birtul din sat, iar clientul castiga ca isi foloseste cardul Este o situatie win-win-win", spune Budurea.

Ce potential are zona de mobile in transferul de bani

Daniela Budurea, country director al Western Union pentru Romania si Bulgaria, sustine ca mobile-ul este ceva inca in curs de dezvoltare si nu a fost impamantenit ca un comportament de zi cu zi al consumatorilor, din cauza faptului ca inca avem alte alternative. "Este insa un trend, care creste incet incet. Daca ne uitam la clientii WU din toata lumea, observam ca partea de mobile technology a prins foarte bine in Africa, avand povesti de succes in Kenya si Nigeria", afirma Budurea.

Atata timp cat eu ma duc la piata sa cumpar patrunjel si am nevoie de hartii in buzunar, orice tehnologie nu va prinde, fie card, fie mobile.

Potrivit lui Budurea, cash-ul este inca rege la transferul de bani in Romania, dar observa totodata o crestere foarte buna pe canalele alternative (account based money transfer - ABMT), adica acele canale care iti pun la dispozitie ridicarea de bani de la ATM sau prin online si mobile banking. La nivel global, ponderea canalelor alternative (online, mobile si ATM) a ajuns la 6% in cadrul Western Union. Compania are si in Romania 3 parteneri care ofera servicii de ABMT.

Cashul va deveni minoritar atunci cand vom putea sa achitam intr-o maniera electronica la taranul din piata.

"Sa tiparesti moneda este un cost. Africa este mult in urma in ceea ce priveste tehnologia, dar acum experimenteaza acel effect de leap frog. Au ajuns in prezent sa spuna <<De ce sa mai tiparim moneda cand este un cost>?>>", anunta oficialul WU. Practic, cashul costa in primul rand sa il tiparesti si nu in ultimul rand sa il transporti, pentru ca nu poate fi transportat asa usor, trebuie miscat de colo colo cu masina blindata.

"Aici statul este cheia. Daca statul plateste tot ce are el de platit in cash, cum sa se duca omul pe electronic? Eu cred ca in prezent in Ministerul de Finante sunt oameni calificati care ar putea sa inteleaga faptul ca, daca statul plateste in maniera electronica, va salva niste bani. Guvernul are un interes foarte mare sa aduca banii in economia alba. Daca asta este solutia, de ce macar nu incerci?", se intreaba Daniela Budurea.

Western Union a inregistrat in primele 9 luni o crestere a tranzactiilor la nivel global de 6%, in timp ce veniturile consolidate au urcat cu 2% si cu 4% in moneda constanta. In Romania, Western Union este prezenta in 6.200 de locatii si 2.400 de ATM-uri. Plata la ATM a fost experimentata in premiera in Romania, intrucat publicul roman este mai dornic sa incerce, in comparative cu cel din Austria, de exemplu, care este mai conservator, conform oficialului WU.

Remiterile vor incheia anul pe crestere

"Anul acesta, daca ne uitam la cifrele din semestrul 1 pe remiteri, observam o usoara crestere. A ajutat si faptul ca la 1 ianuarie 2014 s-a deschis piata muncii in mai multe tari precum Franta, Germania si Marea Britanie. Pe tot anul, remiterile vor inregistra o crestere, de o cifra, dar va fi crestere", a declarat Budurea.

Ea a explicat ca remiterile sunt mai mari decat totalul investitiilor straine directe din Romania, acestea fiind cele care au sustinut economia chiar si pe timp de criza. In medie, remiterile romanilor din strainatate se ridica la 320 de dolari pe tranzactie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri