Setul de masuri introduse in a doua jumatate a anului, pentru stabilizarea pietei de asigurari, a urmarit cu precadere reinstaurarea regulilor de baza in activitatea de asigurari, in principal RCA, in special prin reducerea costurilor de intermediere si acoperirea corecta a riscurilor, cu scopul cresterii lichiditati in sistem astfel incat banii sa ajunga mai repede la cei pagubiti, a declarat Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Avem o masa de consumatori, aproape silentiosi, persoanele fizice, carora trebuie sa le acordam mai multa importanta si sa-i ascultam mai mult. In ceea ce priveste stabilizarea pietei asigurarilor, probabil piata cea mai delicata, ne-am concentrat in primul rand pe functionarea institutiilor, pe reinstaurarea disciplinei financiare si a regulilor jocului. Marile probleme din piata de asigurari s-au datorat in principal si capacitatii reduse de analiza a ASF si a lipsei adoptarii deciziilor preventive", a spus Misu Negritoiu (foto), in cadrul unei conferinte de presa.

Setul de masuri introduse in a doua jumatate a anului a urmarit cu precadere, potrivit ASF:

  • reinstaurarea disciplinei financiare - normele de raportare IFRS, normele de audit financiar, norme de control si supraveghere, administrarea si controlul riscurilor operationale si IT;
  • reinstaurarea regulilor de baza in activitatea de asigurari, in principal RCA, de la calcularea si constituirea rezervelor de daune, acoperirea riscurilor, reducerea costurilor de intermediere și de achizitie, optimizarea cheltuielilor de reparatii etc, in scopul acoperirii daunelor si satisfacerii consumatorilor (norma RCA, norma privind rezolvarea petitiilor, norma privind activele eligibile);
  • organizarea si lansarea auditului activelor si pasivelor pentru 85% din piata de asigurari, proiect ce are termen de finalizare in semestrul I al anului 2015;
  • completarea cadrului juridic prin finalizarea proiectelor de acte normative privind introducerea in 2016 a Solvency II (Directiva UE nr. 138/2009), a regimului de administrare a societatilor cu probleme financiare (rezolutie) si separarea Fondului de Garantare.

"Setul de reglementari in ceea ce priveste segmentul auto a fost principalul nostru obiectiv. Am urmarit sa ramana bani pentru plata despagubirilor. Aceste norme au vizat, in principal, reducerea costurilor si nu cresterea primelor de asigurare. Stiti deja protestele celor vizati de scaderea comisioanelor de la brokeri. Dar, trebuie sa cream un sistem echitabil. Masa de consumatori silentiosi trebuie protejata. Toate institutiile pietei trebuie sa imparta costul redresarii financiare a pietei. Am pornit de la controlul strict al costurilor de intermediere, puternic contestat inclusiv prin interventii la nivel euruopean si am pus accent pe transparenta acestora astfel incat consumatorul sa stie ce anume plateste. Costurile de intermediere au ramas pe segmentul auto, in unele cazuri, foarte mari, de 30-40%", a declarat Misu Negritoiu.

"Mai avem un singur an pana la Solvency II"

"Am incercat sa rezolvam in spirit european problemele pe care le au unele societati de asigurari. Aceste revizuiri a normelor secundare si a regulilor jocului a fost stimulata de schimbarea fundamentala a legislatiei din piata de la 1 ianuari 2016, odata cu introducerea Solvency II. Mai avem un an ca sa evitam socurile cu introducerea Solvency II. Ca urmare, si in 2015 vom continua cu o analiza apietei. Avem un exercitiu lansat de auditare a pasivelor pentru 85% din piata. Costul acestui proces a fost de 275.000 euro", a mai spus Misu Negritoiu.

Potrivit ASF, directiile strategice pentru 2015 in asigurari sunt:

  • transpunerea Directivei nr. 2009/138 privind regimul asigurarilor (Solvency II) in legislatia nationala;
  • pregatirea pietei asigurarilor pentru aplicarea standardelor Solvabilitate II incepand cu 1 ianuarie 2016;
  • auditarea activelor/pasivelor bilantiere pentru piata asigurarilor;
  • implementarea si intarirea supravegherii combinate (offsite/onsite) pe baza de risc;
  • instituirea unor reguli si mecanisme moderne de rezolutie la societatile cu probleme.

"In semestrul intai din 2015 ar trebui sa avem rezultatele acestui audit. Obiectivul acestuia a fost sa simuleze nevoia de capital minim si solvabilitate. Chiar daca normele noastre sunt contestate, acestea nu au valabilitate decat un an de zile. Pentru ca din 2016 legea de baza va avea ca baza Solvency II. Trebuie sa fim constienti ca piata va suporta direct reglementari europene fara sa mai treaca prin autoritatea locala. De aceea, noi trebuie sa pregatim din timp aceasta transformare", a precizat Misu Negritoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri