Banca Transilvania va anunta maine la ora 11, in cadrul unei conferinte cu tema "Banca Transilvania isi consolideaza pozitia in topul bancilor", achizitia Volksbank, tranzactie care ar putea sa propulseze banca romaneasca pe locul 2 in topul bancilor, dupa active, devansand BRD.

In urma fuziunii, Banca Transilvania se va apropia de o cota de piata de 13%, amenintand pozitia detinuta de BRD. In cazul in care banca detinuta de francezii de la Societe Generale a mai pierdut cota de piata in ultimele 5-6 luni, Banca Transilvania i-ar putea "fura" locul 2. La eveniment vor fi prezenti Horia Ciorcila, presedinte consiliul de administratie al Bancii Transilvania si Omer Tetik, directorul general al bancii. Tetik a fost desemnat de curand managerul anului 2014 la Gala WALL-STREET.RO cu tema Inovatia in business.

Bloomberg a anuntat recent ca Banca Transilvania negociaza preluarea Volksbank Romania, pe care grupul austriac vrea sa o vanda pentru a acoperi deficitul de capital. "Banca Transilvania informeaza investitorii cu privire la faptul ca, in prezent, sunt in derulare negocieri cu privire la o potentiala achizitie de catre BT a pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania. Precizam ca discutiile sunt in continuare in desfasurare si nu a fost semnat, pana la acest moment, niciun document angajant de catre BT cu privire la acest subiect", se arata intr-un comunicat transmis de banca la final de noiembrie.

Reprezentantii BT se declarau la momentul respectiv increzatori referitor la formalizarea unor viitoare achizitii, fie vizand cumpararea unei banci, fie a unor portofolii care sa aduca valoare adaugata pentru Banca Transilvania, potrivit unui comunicat de presa al institutiei de credit.

Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%. In 2012, Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare dezvoltat de catre Osterreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare si economice, in vederea restabilirii profitabilitatii pe termen lung.

In acest plan este inclusa si vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2015. Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro.

In ceea ce priveste Banca Transilvania, cel mai mare actionar al sau este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 14,6%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,1%), si International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Bancii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, in crestere cu 40,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, activele institutiei de credit urcand, fata de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri