Din 1996, Bursa Romana de Marfuri a organizat 6.000 de proceduri in valoare de 3,66 miliarde de dolari, pentru peste 200 de clienti.
Bursa Romana de Marfuri (BRM) este o companie privata, infiintata in anul 1992 in Romania, in scopul punerii la dispozitia mediului de afaceri a unui instrument specific economiilor de piata moderne. Din pacate, activitatea bursei a inceput sa cunoasca o ascensiune importanta abia in 1996. Chiar daca tranzactiile nu au fost foarte mari, s-a ajuns ca in 1998 sa se realizeze licitatii de 40 de milioane de dolari, iar in 2002 suma a trecut de 200 de milioane de dolari. In 2004, volumul tranzactiilor a ajuns la o jumatate de miliard de dolari, iar anul trecut a sarit cu 100 de milioane si de aceasta bariera.

Tipuri de operatiuni

In conformitate cu Legea nr. 357/2005 privind bursele de marfuri, la BRM se pot efectua tranzactii si incheierea de contracte pentru: vinzari si cumparari la vedere de marfuri sau servicii, precum si orice alte bunuri calificate de bursa de marfuri ca fiind tranzactionabile. Mai nou se practica, e drept inca in stadiul de pionierat, vinzari si achizitii de creante comerciale pe piata creantelor.

Piata licitatiilor

Pe Piata licitatiilor se desfasoara proceduri de achizitii si vinzari de marfuri generale dintre cele mai diverse, servicii sau lucrari. In ultima perioada, aceasta piata detine ponderea principala in activitatea BRM.

Pe Piata licitatiilor, persoane fizice sau juridice au posibilitatea de a vinde sau cumpara prin intermediul procedurilor organizate in ringul BRM. Astfel de proceduri pot fi organizate atit pentru societati comerciale private si pentru societati la care statul sau o autoritate publica este actionar, cit si pentru institutii, ministere si alte autoritati.

2005 in cifre

In anul 2005, ringul de tranzactionare al BRM a gazduit un numar de 1.010 proceduri de achizitie si vinzare in valoare de 512 milioane de dolari. Recordul lunar de tranzactionare a fost inregistrat in luna decembrie, cind valoarea contractelor incheiate a depasit 147 de milioane de dolari, fiind urmat de luna februarie, cu tranzactii de peste 84 de milioane de dolari. In ringul BRM, imbunatatirile de pret calculate ca diferente favorabile dintre pretul de pornire si cel de adjudecare a licitatiei obtinute in anul 2005 s-au cifrat la aproape 45 de milioane de dolari.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4607&art=258&cHash=461805e9a2

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri