Bancile din Romania vor continua anul viitor procesul de eliminare a creditelor neperformante din bilanturi inceput in 2014, potrivit Fitch Ratings, care noteaza ca rezultatele curateniei din sistemul bancar nu sunt asteptate in perioada urmatoare.

Pe termen lung, insa, eforturile curatarii portofoliilor bancare ar trebui sa conduca la consolidarea profilelor de credit, se arata intr-o analiza a agentiei de evaluare financiara privind perspectivele calificativelor acordate bancilor din Europa Centrala si de Est. Potrivit Fitch, printre efectele imediate ale operatiunilor de eliminare a creditelor neperformante s-au numarat cresterea costurilor pentru actionarii bancilor, precum si o mai mare volatilitate a dinamicii financiare a institutiilor de creditare.

Agentia noteaza ca formarea de noi imprumuturi neperformante la nivelul sistemului bancar din Europa Centrala si de Est a incetinit in ultimele 12 luni, iar riscurile sistemice generate de dezechilibrele structurale se diminueaza gradual. Cu toate acestea, mediile operationale raman dificile, pe fondul dobanzilor in scadere, al cresterii economice slabe si a legislatiilor mai stricte, toti acesti factori punand presiune pe venituri si urcand costurile. "Aceste presiuni ar trebui sa fie absorbite cu usurinta de sectoarele bancare mai performante, in Cehia, Polonia si Slovacia, sau sa fie partial compensate de scaderea provizioanelor in Romania, Bulgaria, Ungaria si Slovenia", potrivit studiului.

Fitch estimeaza ca perspectiva calificativelor pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est va ramane stabila in 2015, in ciuda inrautatirii perspectivelor individuale pentru o serie de institutii pe parcursul acestui an.

Majoritatea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung al bancilor din ECE continua sa reflecte sprijinul potential din partea bancilor mama, care raman raman devotate regiunii, se arata in raport, iar cu exceptia Ungariei, unde bancile ar putea avea nevoie de noi injectii de capital, gradul de capitalizare al bancilor din regiune este cel putin adecvat.

Schimbarile pozitive la nivelul sectorului continua, prin reducerea dependentei de finantarile de la bancile mama, echilibrarea cresterii creditarii, atentia sporita acordata depozitelor clientilor si eforturile pentru a reduce discrepantele intre maturitati, potrivit Fitch.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri