Leul s-a apreciat usor la deschiderea sedintei de luni, pe o piata cu volume de tranzactionarea in media din ultima perioada, in linie cu regiunea, pe fondul revenirii pietelor financiare, inclusiv o stabilizare a rublei, transmite Mediafax.

Primele cotatii ale zilei s-au plasat intr-un interval larg, de 4,4680 - 4,4750 lei/euro, aproape de inchiderea de la sfarsitul saptamanii trecute, cand ultimele transferuri de pe piata interna s-au realizat la 4,4717 lei/euro. Ulterior, cursul a coborat sub pragul de 4,47 lei/euro, pe fluxuri obisnuite, dar cu ordine preponderent de vanzare de euro.

Fed si-a modificat miercuri limbajul referitor la momentul in care va incepe majorarea dobanzilor, anuntand ca va stabili cu "rabdare" momentul pentru "normalizarea" politicii monetare. Banca centrala a SUA a precizat ca noua abordare este in concordanta cu declaratia anterioara, prin care a aratat ca este potrivit sa mentina dobanzile aproape de zero "o perioada considerabila de timp". Majoritatea oficialilor Fed anticipeaza ca dobanzile vor creste in 2015, dar nu atat de mult cat anticipau anterior.

Investitorii au incetinit transferul fluxurilor catre dolar

In aceste conditii, investitorii au incetinit transferul fluxurilor catre dolar, iar piele europene au deschis luni in crestere. De asemenea, rubla s-a stabilizat, in conditiile in care pretul petrolului brent a urcat la 62,63 dolari pe baril, iar China a dat semnale ca va sustine Rusia.

Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut vineri cu 0,5 bani si a incheiat saptamana in urcare cu 1 ban. Referinta a crescut cu 0,45 bani, la 4,4750 lei/euro. In urma cu o saptamana, cursul s-a plasat la 4,4645 lei/euro. Pentru dolar, banca centrala a anuntat o paritate de 3,6474 lei, in urcare cu 2,24 bani. In urma cu o saptamana dolarul era cotat la 3,5898 lei. Evolutia dolarului vine in contextul intaririi monedei americane pe marile piete financiare.

Paritatea dolarului a ajuns astfel la cel mai ridicat nivel incepand din 16 august 2012, cand s-a situat la 3,6611 lei. Joi, dolarul a fost cotat la 3,625 lei, maximul incepand cu 21 august 2012, cand se afla la 3,6255 lei. Cursul francului a crescut cu 0,38 bani, la 3,7175 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau vineri la 0,08% - 0,48% pe an, fata de 0,1% - 0,49% pe an joi.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,28% - 0,77%, comparativ cu 0,27% - 0,76% pe an in sedinta anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 1,72% pe an, de la 1,73% pe an joi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri