Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu aproape 1 ban, la cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii decembrie, intr-o piata interbancara in care au avut loc putine tranzactii, preponderent ordine comerciale.

Referinta pentru euro a crescut cu 0,84 bani, la 4,4758 lei. Un curs mai ridicat a fost inregistrat pe 15 decembrie, data la care euro a fost cotat la 4,4788/euro.

Paritatea pentru dolar a crescut cu 1,62 bani, la 3,6595 lei. Cursul dolarului se afla la cel mai ridicat nivel din august 2012. Pentru francul elvetian, banca centrala a anuntat un curs de 3,7213 lei, in crestere cu 0,97 bani comparativ cu acelasi interval al anului anterior.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4750 - 4,4760 lei, in urcare usoara de la de 4,4690 - 4,4700 lei pe finalul sedintei de luni.

Volumele au fost reduse in prima ora, iar tranzactiile au oscilat intre un minim de 4,47 lei/euro, inregistrat in deschidere, si un maxim de 4,4769 lei/euro.

"Nu prea mai sunt operatiuni in ultimele zile inainte de Craciun, iar lichiditatea pietei este foarte redusa. Cele mai multe operatiuni perfectate sunt ordine comerciale, dar si acestea sunt sporadice. Parlamentul Greciei nu a ales inca presedintele tarii, dar impactul acestei decizii se resimte mai ales asupra cursului de schimb euro/dolar", a declarat, citat de Mediafax, dealerul unei banci.

In Grecia, premierul Antonis Samaras nu a reusit sa stranga marti, din nou, doua treimi dintre voturile parlamentare pentru candidatul pe care l-a propus si in prima runda de alegeri. Daca parlamentul nu alege presedinte nici in a treia runda, care va fi organziata pe 29 decembrie, legislativul va fi dizolvat si se vor organiza alegeri anticipate.

In regiune, zlotul s-a depreciat cu 0,3% fata de euro, in timp ce forintul a stagnat. Zlotul si forintul au deschis marti in stagnare in raport cu moneda europeana, la fel ca leul.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau marti la 0,06% - 0,51%, fata de 0,06 - 0,49% luni.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,51% - 1% pe an, comparativ cu 0,48% - 0,97% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,74% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri