Euro a coborat luni la cel mai scazut nivel din ultimii aproape noua ani fata de dolar, pe fondul speculatiilor potrivit carora Banca Centrala Europeana (BCE) va incepe in curand achizitia de obligatiuni guvernamentale, relateaza Bloomberg.

Euro s-a depreciat cu 0,5%, la 1,1945 de dolari, la 6:58 in Londra, dupa ce a coborat la 1,1864 dolari pe unitate, marcand cel mai jos nivel din martie 2006 pana in prezent. "Motivele pentru a vinde euro au fost destul de clare in acest sfarit de saptamana: Draghi este cu un pas mai aproape de adoptarea masurilor de relaxare cantitativa, iar situatia politica din Grecia este din ce in ce mai ingrijoratoare", a afirmat Sean Callow, analist la Westpac Banking.

Moneda europeana a scazut cu pana la 1,2% luni, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat saptamana trecuta ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale se afla printre intrumentele care ar putea fi utilizate de institutie pentru a-si indeplini mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor, scrie Mediafax.

Tiparirea de bani pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, operatiune cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa, este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

Inflatia din zona euro este de numai 0,3%, cu mult sub tinta BCE de aproape 2%, provocand temeri ca ateptarile de preturi mici ar putea afecta salariile si investitiile, respectiv perspectivele de crestere economica. Urmatoarea sedinta BCE va avea loc in 22 ianuarie.

De asemenea, evolutia monedei euro a fost influentata i de inceperea campaniei electorale in Grecia in vederea alegerilor parlamentare care vor avea loc in 25 ianuarie. Alexis Tsipras, liderul partidului de extrema stanga Syriza, cotat cu cele mai mari sanse de a castiga alegerile, a declarat ca, in cazul in care partidul sau va prelua conducerea tarii la finalul lunii ianurie, va pune capat politicii de austeritate.

In schimb, cancelarul german Angela Merkel a anuntat sambata ca este gata sa lase Grecia sa iasa din zona euro daca stanga radicala va repune in discutie masurile de austerite din aceasta tara, potrivit editiei online a publicatiei Spiegel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri