Cursul de schimb a inchis miercuri in stagnare fata de marti, dupa o evolutie stabila pe pracursul zilei si fara un impact vizibil al deciziei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a reduce dobanda de politica monetara, anticipata de cei mai multi analisti.

In jurul orei 16:30, bancile comerciale tranzactionau euro in piata interbancara la 4,4985 lei, fata de 4,4965 lei in tranzactiile derulate pe finalul sedintei de marti, noteaza Mediafax. "Cursul a ramas relativ stabil miercuri, cu cele mai multe tranzactii in intervalul 4,4970 - 4,4980 lei/euro.Volumele au fost mai mici comparativ cu luni si marti, dar au depasit usor media zilnica de anul trecut. Jucatorii nu au fost foarte hotarati nici pe vanzare, nici pe cumparare. Decizia BNR de reducere a dobanzii nu a avut un impact vizibil, intrucat a fost anticipata de piata", a declarat dealerul unei banci.

Schimburile dintre bancile comerciale au avut loc intre un minim de 4,4950 lei/euro si un maxim de 4,5 lei/euro, ambele inregistrate in prima parte a zilei. In regiune, zlotul a stagnat fata de euro, iar zlotul s-a apreciat cu 0,2%.

Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri cu 0,22 de bani, la 4,4960 lei/euro. Referinta a urcat marti cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat, la fel ca pentru sedinta de luni, pe 19 martie, cand euro a fost cotat la 4,4997 lei. In debutul anul precedent, cursul a urcat spre 4,55 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs de 3,7936 lei, in urcare cu 1,39 bani fata de marti. Cursul nu a reusit, astfel, sa depaseasca nici miercuri pragul de 3,7972 lei/dolar inregistrat pe 3 august 2012. Francul elvetian a fost cotat la 3,7437 lei, in scadere cu 0,04 bani.

Citeste si:
Ce avertizeaza un economist american despre Bitcoin
Un economist american...

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. BNR a redus miercuri rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Decizia bancii centrale este in linie cu asteptarile analistilor, care estimau o reducere de 0,25 puncte procentuale. Prin ingustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitatilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an, de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an, a anuntat BNR intr-un comunicat.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla miercuri la 0,06% - 0,46% pe an, fata de 0,07% - 0,48% pe an marti. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,16% - 0,63% pe an, comparativ cu 0,2% - 0,67% pe an in sedinta precedenta.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 1,63% pe an, de la 1,68% pe an marti.

Citeste si:
Care sunt tarile cu cele mai mari rezerve de aur din lume
Tarile cu cele mai mari...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce spune guvernatorul BNR despre majorarea pensiilor