Soliditatea economiilor din Europa Centrala si de Est va contribui la aprecierea monedelor din regiune, inclusiv a leului, in 2015, dupa scaderile inregistrate in ultimele saptamani, potrivit unui sondaj realizat de Reuters in randul analistilor, citat de Mediafax.

Chiar si asa, inflatia scazuta din Europa va continua sa reprezinte un risc pentru monede, prin alimentarea asteptarilor de reducere a dobanzilor de catre bancile centrale, considera analistii.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2,25 puncte.

Masura a fost anticipata de majoritatea analistilor, inflatia fiind sub tinta BNR, si a declansat speculatii ca Polonia si Ungaria vor proceda la fel.

Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri cu 0,22 de bani, la 4,4960 lei/euro. Referinta a urcat marti cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat, la fel ca pentru sedinta de luni, pe 19 martie 2014, cand euro a fost cotat la 4,4997 lei. In debutul anului 2014, cursul a urcat spre 4,55 lei/euro.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 8 mai: leul revine pe crestere firava
Curs valutar BNR astazi, 8...

Forintul a stagnat miercuri fata de euro, iar zlotul s-a apreciat cu 0,2%. Gergely Urmossy, analist la Erste Bank in Budapesta, considera ca banca centrala a Ungariei nu va urma exemplul majorarilor de dobanzi asteptate in SUA in cursul acestui an, chiar cu pretul devalorizarii forintului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Analiza Moneycorp: Euro ar putea ajunge 4,85 lei