Euro a coborat joi sub pragul de 1,18 dolari pe unitate pentru prima oara din decembrie 2005 pana in prezent, in conditiile in care au sporit speculatiile privind luarea de noi masuri de stimulare a economiei de catre BCE, pe fondul unor rezultate sub asteptari ale economiei Germaniei.

Euro s-a depreciat cu 0,6%, la 1,1774 de dolari pe unitate, la 10:13 in Londra, dupa ce a coborat si pana la 1,1769, marcand cel mai scazut nivel din 2005, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

Moneda europeana s-a depreciat pentru a cincea sedinta consecutiv fata de dolarul american, indreptandu-se spre cel mai lung sir de scaderi din luna mai pana in prezent. Volumul comenzilor primite de fabricile din Germania a scazut cu 2,4% in luna noiembrie fata de octombrie, peste asteptarile analistilor, care au anticipat un declin de 0,8%. Datele ajustate sezonier prezentate de Ministerul Economiei joi au aratat ca numarul comenzilor din luna noiembrie a coborat cu 0,4% comparativ cu aceeasi luna din 2013, in conditiile in care economistii au estimat o crestere de 1%.

Aceste date referitoare la cea mai mare economie din Europa au sporit speculatiile privind adoptarea de masuri de relaxare cantitativa de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Saptamana trecuta, presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale se afla printre intrumentele care ar putea fi utilizate de institutie pentru a-si indeplini mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor.

Rata inflatiei din zona euro a coborat in teritoriu negativ in luna decembrie pentru prima oara din septembrie 2009 pana in prezent, preturile de consum scazand cu 0,2% fata de luna noiembrie.

Scaderea pretului petrolului,...
Citeste si: Scaderea pretului petrolului, un ajutor neasteptat

Urmatoarea sedinta BCE va avea loc pe 22 ianuarie.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Euro, la cel mai scazut nivel din ultimii noua ani fata de dolar