Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stagnat, evolutia fiind in linie cu cea a monedelor din regiune, iar pe ansamblul primei saptamani din acest an se afla in urcare cu 0,66 de bani, scrie Mediafax.

Referinta a crescut cu numai 0,05 bani, la 4,4887 lei/euro si se afla astfel cu aproape 1 ban sub maximul saptamanii. Cursul s-a situat marti la 4,4982 lei/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. In ultima sedinta a anului trecut, euro a fost cotat la 4,4821 lei/euro. Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs in scadere cu 1,3 bani, la 3,8001 lei. Evolutia leului in raport cu dolarul este determinata raportul dolar - euro de pe pietele financiare externe.

Paritatea pentru francul elvetian a urcat cu 0,04 bani, la 3,7376 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4880 - 4,49 lei, fata de 4,4865 lei in tranzactiile de pe finalul sedintei de joi. "Nu se intampla mare lucru. Cursul a trecut usor pe crestere, dar pe volume reduse. In regiune, situatia este similara, fara miscari ample, cu exceptia forintului, care s-a depreciat", a declarat dealerul unei banci.

Tranzactiile au avut loc in prima parte a sedintei de vineri intre un minim de 4,4830 lei/euro, inregistrat in prima ora, si un maxim de 4,49 lei/euro. Volumele s-au situat sub media anuala pentru acest interval al zilei. In regiune, zlotul a stagnat in raport cu euro, in timp ce forintul a scazut cu 0,5%.

Citeste si:
Structura subreda a economiei romanesti, reconfirmata
Structura subreda a economiei...

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla vineri la 0,06% - 0,43%, fata de 0,05% - 0,44% pe an joi. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,12% - 0,56%, comparativ cu 0,13% - 0,58% pe an in sedinta anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 1,54% pe an, de la 1,59% pe an joi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ROBOR la 3 luni a coborat la 3,04% pe an