Oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) analizeaza achizitia de obligatiuni guvernamentale in valoare de pana la 500 de miliarde de euro, cu rating investment grade, potrivit unei persoane participante la o sedinta a consiliului guvernatorilor, relateaza Bloomberg.

Guvernatorii bancilor centrale din zona euro au analizat in aceasta saptamana mai multe variante de suplimentare a lichiditatilor prin achizitii de obligatiuni, una dintre acestea fiind achizitii de titluri cu rating AAA sau obligatiuni cu un nivel minim al ratingului BBB-, a spus sursa, un oficial al unei banci centrale din zona euro, noteaza Mediafax.

Un alt participant la discutii a aratat ca nu a fost luata o decizie, dupa prezentarea optiunilor. BCE cumpara deja titluri garante prin active si obligatiuni acoperite, iar achizitiile de obligatiuni guvernamentale ar face parte din noile masuri de stimulare care vor fi analizate la viitoarea sedinta a consiliului guvernatorilor, din 22 ianuarie.

Un purtator de cuvant al BCE a refuzat sa comenteze. "Cea mai buna varianta ar fi un program nelimitat, care ar fi o declaratie clara a intentiei de a continua achizitiile de obligatiuni pana la indeplinirea obiectivelor", a declarat Richard Barwell, analist la Royal Bank of Scotland Group.

In prezent, obligatiunile Greciei se afla in categoria junk, nerecomandata investitiilor. In plus, instabilitatea politica din tara, care a stat la originea declansarii crizei datoriilor, a sporit din nou probabilitatea aparitiei unor noi tensiuni in piata.

Preturile de consum din zona euro au scazut luna trecuta pentru prima oara in peste cinci ani, iar presedintele BCE Mario Draghi a semnalat ca riscurile deflationiste ar putea necesita o reactie. BCE intentioneaza sa isi majoreze portofoliul de active de la nivelul actual de 2.200 de miliarde de euro la 3.000 de miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri