Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut luni usor, la 4,4856 lei/euro, si s-a aliniat astfel la scaderea inregistrata in piata interbancara in a doua parte a zilei de vineri, cand paritatea tranzactiilor dintre bancile comerciale a coborat pe final si sub 4,48 lei/euro, informeaza Mediafax.

Referinta a coborat cu 0,31 bani, la 4,4856 lei/euro, aproape de nivelul la care cursul a inchis anul trecut, de 4,4821 lei/euro. Cursul BNR a fost anuntat vineri la 4,4887, dar in piata interbancara, de unde banca centrala ia cotatiile pentru calcularea referintei la mijlocul sedintei, paritatea a continuat sa coboare in a doua jumatate a zilei, iar luni a deschis usor peste 4,48 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,8023 lei, in urcare cu 0,22 bani. Paritatea francului elvetian a consemnat o scadere de 0,27 de bani, la 3,7349 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,4850 - 4,4870 lei, in urcare de la 4,4780 lei in tranzactiile de pe finalul sedintei de vineri. "Volumele sunt reduse, iar piata locala este nehotarata si evolueaza in ton cu regiunea. Ca de obicei, leul are un pas de depreciere mai lent decat alte valute. Nu sunt programate anunturi economice pe marile piete financiare, iar cursul se misca doar din ideile catorva jucatori", a declarat dealerul unei banci.

Piata a deschis la un curs de 4,4830 lei/euro, nivel care a ramas si minimul din prima parte a zilei, in timp ce maximul s-a situat la 4,4860 lei/euro. Volumele au fost reduse, la aproximativ trei sferturi din cat se inregistreaza in mod obisnuit intr-o jumatate de sedinta.

Citeste si:
Șeful pe financiar al ING avertizează tinerii: Ajustați cheltuielile!
Șeful pe financiar al ING...

In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,5% fata de euro, iar zlotul cu 0,2%. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla luni la 0,06% - 0,44% pe an, fata de la 0,06% - 0,43% pe an vineri.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,1% - 0,56% pe an, comparativ cu 0,12% - 0,56% pe an in sedinta anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat usor, la 1,55% pe an, de la 1,54% pe an vineri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Moneda nationala s-a apreciat in raport cu valutele internationale
Setari Cookie-uri