Actiunile Transelectrica vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand cu data de 22 august, a declarat, luni, agentiei NewsIn, directorul general al companiei, Stelian Gal. "Mai sunt cateva formalitati de indeplinit, dar in principiu totul este pregatit ca pe 22 august investitorii sa gaseasca pe bursa actiunile Transelectrica", a mai spus Gal. Termenul inaintat initial de conducerea Transelectrica privind prezenta actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti a fost 7 august.

Oferta pentru actiunile Transelectrica s-a incheiat cu o subscriere de 845% pentru actiunile destinate investitorilor mari si de 363% pentru actiunile investitorilor de retail si a miscat sume care depasesc 220 milioane euro, declara la finele lunii iunie pentru NewsIn Razvan Purdila, director in cadrul companiei. La finalizarea contabilizarii subscrierilor pentru actiunile oferite de Translectrica SA, numarul total actiuni de solicitate de investitorii mari a fost de 36.197.081 titluri, numar echivalent cu suprasubscriere de 723,2% peste cele 4,397 milioane de actiuni care le erau oferite, potrivit unor surse din piata de capital.

In cazul asa numitilor investitori de retail, cererea finala a fost de 10.433.758 actiuni, cu 255,9% peste cele 2,931 milioane de actiuni oferite initial de companie, sustineau sursele citate. "Valoarea totala a subscrierilor a depasit 800 de milioane de lei noi (peste 220 milioane euro), din care 20% reprezinta subscrierile investitorilor straini, restul de 80% revenit investitorilor locali", spunea Purdila, directorul de cooperare internationala si pentru piata de capital al companiei Transelectrica.

Singurele care si-au anuntat participarea la subscriere actiunilor Transelectrica au fost cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF). SIF-urile au platit pana in acest moment 91,5 milioane de lei noi, contravaloarea a 4,85 milioane de actiuni. Si Broker Cluj a anuntat piata ca a subscris pentru 600.000 de actiuni pentru care a platit 10,08 milioane de lei noi. "Cea mai mare subscriere a revenit Bancii Comerciale Romane (BCR), care a achitat contravaloarea intregii oferte de actiuni," a spus Purdila. Pe langa BCR si SIF-uri, la subscriere au participat fonduri de investitii regionale, fonduri mutuale, companii de asigurari si persoane fizice, sustinea Purdila. "In final vor exista 5.000 de investitori din care 500 vor fi investitori mari, iar 4.500, investitori mici", adauga oficialul companiei.

Ministerul Economiei si Comertului a scos la vanzare un pachet de 7.329.787 actiuni cu o valoare nominala de 10 lei noi. Actiunile Transelectrica (simbol TEL_PV) au fost oferite la subscrierea publica prin sistemele de tranzactionare ale BVB la pretul de 16,8 lei noi pe actiune. Oferta este intermediata de Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank.

Din numarul total de actiuni scoase la vanzare, 40% va fi alocat micilor investitori, care vor subscrie titluri in valoare de minim 2.000 de lei si maxim 500.000 de lei. Diferenta de 60% este rezervata marilor investitori, cu o valoare minima a subscrierii de 500.000 de lei. Metoda de alocare a actiunilor subscrise este pro-rata, adica alocarea unui numar de actiuni proportional cu sumele subscrise.

Valoarea totala a pachetului scos la vanzare de Ministerul Economiei si Comertului se ridica la 123,14 milioane de lei (34,88 milioane de euro). Capitalul social al companiei este aproximativ 660 milioane de lei, divizat in aproximativ 66 de milioane de actiuni. "In prezent statul detine 85% din capitalul social al companiei, restul de 15% fiind detinut de Fondul Proprietatea", spunea Purdila. "Pachetul scos la vanzare reprezinta 10% din valoarea capitalului social calculat dupa listare, desi din calculele facute pe cifrele actuale acesta reprezinta 11,1%", mai explica acesta.

"Dupa terminarea perioadei de subscriere, mai exact la inceputul lunii iulie, vom incepe procedurile legate de inregistrare le Oficiul Comertului, de inregistrare a valorilor mobiliare la CNVM, va urma o adunare generala a actionarilor (AGA), probabil la 14 iulie, pentru a se prezenta rezultatele subscrierii. Speram asadar, ca la inceputul lunii august, actiunile Transelectrica sa fie tranzactionate la BVB", mai arata reprezentantul Transelectrica
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri