Prognozele pe cursul euro/franc elvetian au fost modificate radical dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a abandonat joi subit si fara avertismente paritatea fixa de 1,20 franci pentru un euro, dupa mai bine de 3 ani. wall-street.ro va prezinta prognozele marilor banci cu privire la evolutia euro/franc, referinta care poate trimite in faliment zeci de mii de romani cu credite in franci elvetieni.

Trebuie sa tineti cont ca in piata locala cursul leu/franc se calculeaza prin raportare la cursul euro/franc. Asadar, daca euro se intareste in raport cu francul elvetian, vom observa si o apreciere a leului in raport cu francul.

Va prezentam mai jos prognozele unor mari banci cu privire la evolutia euro/franc, referinta care poate trimite in faliment zeci de mii de romani cu credite in franci elvetieni.

Institutia financiara - prognoza EUR/CHF prezent martie 2015 iunie 2015 septembrie 2015 decembrie 2015
Raiffeisen International 1 0,95 1 1,03 1,05
Danske Bank 1 0,97 1 N/A 1,05
ING Bank 1 0,95 0,90 N/A 0,95
XTB Romania 1 1,05 1,08 N/A 1,1

"Cred ca Banca Elvetiei nu va disparea cu totul din piata si daca paritatea EUR/CHF ajunge la 0,95 va interveni din nou. Pentru urmatoarele trei luni ma astept ca EUR/CHF sa se stabilizeze in jurul valorii de 1,05. La nivelul semestrului al doilea si in privinta finalului de an este mai dificil de estimat un scenariu clar pentru francul elvetian, insa fara a depasi paritatea de 1,1 fata de euro", a spus Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj specializata in tranzactii valutare XTB Romania.

Aceasta este totusi cea mai optimista prognoza privind cursul euro/franc.

Ce va insemna aprecierea francului in raport cu euro pentru moneda nationala?

Sa presupunem ca referinta leu/euro ar sta pe loc, iar cursul euro/franc ar respecta prognozele analistilor pentru iunie, cea mai pesimista fiind cea de 0,90 franci pentru un euro. Astfel, de la actualul nivel de egalitate (1 euro = 1 franc), deprecierea monedei unice ar fi de circa 10%, ceea ce se va transpune, ceteris paribus, intr-o depreciere tot de 10% a cursului leu/franc, pana aproape de 5 lei/franc.

"Prognozele ING pentru euro indica faptul ca paritatea EURO/CHF ar putea cobori la 0,90 in urmatoarele 6 luni, adica o depreciere de 10%. Noi estimam ca leul se va mai aprecia in raport cu euro in aceasta perioada cu circa 3%, ceea ce se transpune intr-o depreciere a leului in raport cu francul (pana in iunie) cu circa 7%", a explicat Muscalu, pentru wall-street.ro.

Cursul BNR pentru franc a crescut miercuri la un nou maxim istoric, de 4,5054 lei/franc, ceea ce inseamna o apreciere de 1,6% fata de marti. Francul inregistrase o corectie in sedinta precedenta, dupa cele 3 zile la rand in care a batut record dupa record.

Francul a depasit miercuri pragul de 1 euro

Francul elvetian s-a intarit miercuri in raport cu moneda europeana si a depasit din nou pragul de 1 euro, in timp ce leul si-a revenit usor, iar cursul a coborat sub 4,51 lei/euro, dupa ce din piata interbancara locala s-a retras un jucator strain mare care a tinut cursul sus in sedinta de marti. In jurul orei 16:30, euro era tranzactionat intre bancile comerciale la 4,5067 lei/euro, fata de 4,5125 lei/euro in tranzactiile de la finalul zilei precedente.

"Cei care au vandut euro au fost si romani si straini. Leul a preluat directia zlotului si a forintului si s-a intarit in raport cu moneda europeana. Din piata a disparut un jucator mare de afara, care marti a cumparat euro. Francul s-a apreciat si pare ca isi cauta in continuare un nivel de suport", a declarat pentru Mediafax dealerul unui unei banci. La aceeasi ora, francul elvetian era cotat pe pietele externe in urcare, la 1,0026 euro/franc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri