Europa de Est are motive sa se bucure de achizitiile de obligatiuni ale Bancii Centrale Europene (BCE), care ar contribui la cresterea economica si evitarea deflatiei, spre deosebire de Elvetia, pentru care masurile de stimulare vor avea ca efect aprecierea francului, potrivit analistilor.

"Achizitiile de obligatiuni ale BCE vor avea in mod clar un efect pozitiv. Relaxarea monetara poate avea un impact pozitiv asupra economiilor care au legatura cu regiunea unde este aplicata o astfel de politica", a declarat Piroska Nagy, economist la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), relateaza Bloomberg, relateaza Mediafax.

Majoritatea statelor est-europene nu folosesc euro, dar vor avea de castigat intrucat masurile BCE incurajeaza creditarea transfrontaliera si stimuleaza cresterea economica in uniunea monetara, principalul lor partener comercial. Bancile centrale din Europa de Est sunt deja ocupate sa faca fata efectului retragerii masurilor de stimulare de catre Rezerva Federala americana si cu decizia soc a Bancii Nationale a Elvetiei de a elimina plafonul valutar de 1,2 franci/euro, care a marit costul creditelor in franci.

Monedele Poloniei si Ungariei s-au depreciat puternic saptamana trecuta, cele doua tari avand cea mai mare pondere a creditelor pentru locuinte in franci elvetieni. Zlotul si forintul s-au depreciat de la inceputul acestui an cu 1,1%, respectiv 0,7%. Europa de Est a suportat deocamdata impactul incetinirii economice din zona euro, dar prabusirea cotatiilor petrolului a amplificat presiunile de scadere a preturilor. In prezent, Polonia si Ungaria se afla in deflatie, in timp ce in statele vecine inflatia se afla la minime record.

Masurile de stimulare ale BCE ar putea permite statelor est-europene sa mentina costurile de imprumut la minime record, iar in unele cazuri scaderea in continuare a acestora, sustinand astfel cresterea economica, a spus Neil Schearing, economist sef pentru piete emergente la Capital Economics, in Londra. "Politicile monetare din Europa Centrala si de Est vor ramane mai relaxate decat ar fi fost in alta situatie. Polonia si Romania ar putea reduce in continuare dobanzile, in timp ce Cehia ar putea ajusta plafonul de apreciere a coroanei", considera Schearing.

Lichiditatile suplimentare de la BCE ar putea incuraja bancile vest-europene, care domina circa doua treimi din industria bancara din Est, prin banci precum Erste Group Bank si Societe Generale, sa reduca retragerile de capital din regiune, a adaugat economistul. Initiativa lui Draghi implica si riscuri pentru Europa de Est, precum intrarile de capital si formarea de bule speculative pe pietele de obligatiuni, a avertizat saptamana trecuta guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka.

Polonia a mentinut saptamana trecuta dobanda de politica monetara la nivelul de 2%. BCE va evalua nivelul de 0,05% al dobanzii cheie la sedinta de politica monetara de joi, la care majoritatea analistilor anticipeaza ca institutia va anunta si lansarea unui program de achizitii de obligatiuni guvernamentale in valoare de 550 de miliarde de euro.

Un alt risc este ca programul de achizitii de obligatiuni al BCE sa nu confirme amploarea luata deja in calcul de investitorii in active de pe pietele est-europene, a spus Helena Horska, director de cercetari la Raiffeisen Bank in Praga. Cu toate acestea, ritmul de crestere economica din Europa Centrala si cele trei state baltice va ramane solid, de 2,6% in acest an, potrivit estimarilor BERD publicate luni. In Europa de Sud-Est, avansul economic va fi de 2,2% in 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri