Citigrup: Banca Nationala a Romaniei ar putea majora dobanda de politica monetara cu pana la 0,75%
Evolutia pozitiva a procesului de dezinflatie a permis bancii centrale sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul stabilit anterior, precizeaza un studiu al Citigrup. Cu toate acestea, considera specialistii grupului financiar american, autoritatile vor mentine restrictivitatea la nivelul politicii monetare existand posibilitatea ca, in urmatoarele cateva luni banca centrala sa decida majorarea dobanzii de politica monetara cu o valoare situata intre 25 si 75 puncte de baza.

BNR a decis recent majorarea dobanzii de politica monetara pana la 8,75% precum si marirea rezervei minime pentru pasivele in lei cu 4 procente pana la 20%. Ultima intalnire a Consiliului de Administratie al BNR a consemnat mentinerea dobanzii la nivelul stabilit anterior. Comparativ cu tarile UE, dobanda de politica monetara este, in Romania de 4,5 ori mai mare.

Inflatie sub asteptari

Nivelul inflatiei a fost surprinzator de mic atat in comparatie cu previziunile oficiale cat si cu cele ale grupului nostru (n.r.: Citigrup), precizeaza studiul. Oficialitatile se asteptau la o rata anualizata de 7% in timp ce Citigrup a estimat o valoare in jurul a 8 procente. Daca luna aprilie a consemnat, pentru prima oara in istoria postdecembrista, o rata anualizata a inflatiei sub 7%, luna iulie aduce o noua premiera.

Indicele de crestere a preturilor in perioada iulie 2005-iulie 2006 a fost de 6,21 procente, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica. Comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2005 rata medie a inflatiei a fost in primele sapte luni ale anului cu 0,3% mai mica (0,4% fata de 0,7% in 2005). Scaderea preturilor la produsele alimentare a contribuit semnificativ la reducerea pe ansamblu a ratei inflatiei.
Specialistii Citigrup considera ca tinta BNR este un obiectiv provocator insa o abordare a bancii centrale va sustine decisiv procesul de dezinflatie.

Cu ochii pe creditul neguvernamental

La ultima intalnire, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii pe piata monetara interna prin intermediul operatiunilor de piata si mentinerea masurilor prudentiale de temperare a expansiunii creditului neguvernamental, transmite un comunicat al institutiei.

Ingrijorata de expansiunea accelerata a creditului in lei (crestere de peste 100% mai 2005-mai 2006), banca centrala a decis recent majorarea cu 0,25% a dobanzii de politica monetara precum si ridicarea cu 4 procente a rezervei minime la pasivele in lei, pana la nivelul a 20 de procente. Bancile au reactionat diferit la aceste masuri, majoritatea preferand sa sacrifice dobanzile la depozite in favoarea celor la credite. Cateva banci au operat deja modificari in jos ale dobanzilor oferite la depozite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri