Cursul pentru francul elvetian anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, inregistrand astfel al saselea maxim consecutiv in ultimele sapte sedinte, in timp ce dolarul crescut puternic a atins un nou record, de 3,998 lei, iar euro a scazut la 4,4935 lei. Referinta pentru franc a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi.

Banca centrala a anuntat un curs in urcare puternica pentru dolar, cu 12,59 bani (3,25%), la 3,998 lei, dupa ce euro s-a depreciat joi si vineri fata de moneda americana pe pietele externe, in urma anuntului Bancii Centrale Europene ca va lansa un program masiv de achizitii de obligatiuni.

Evolutia dolarului in raport cu leul este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe. Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record joi si vineri saptamana trecuta, dar si luni, miercuri si joi saptamana aceasta, ca urmare a eliminarii a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic incepand de saptamana trecuta, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis joi sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 22,5% fata de leu.

Cotatia pentru euro a scazut cu 0,7 bani, la 4,4935 lei, moneda nationala beneficiind doar marginal de deprecierea generala a euro. BCE va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri