Investitorii privesc cu ochi buni masurile de relaxare cantitativa anuntate joi de BCE, iar analistii considera ca bancile centrale din tarile din Europa Centrala si de Est vor trebui sa scada dobanda de politica monetara la un nivel apropiat celei a BCE, de 0,05%, relateaza Mediafax, care citeaza Bloomberg.

"Este un inceput bun al unui drum lung. Se pare ca masurile BCE au depasit asteptarile pietei, ceea ce este bine", a declarat Kenneth Rogoff, profesor de politici publice si economie la Universitatea Harvard. Investitorii considera ca programul anuntat de BCE este suficient pentru moment, in conditiile in care asteptarile privind evolutia inflatiei au crescut.

Potrivit datelor Eurostat, inflatia anuala din zona euro a fost in decembrie de -0,2%, dupa 0,3% in noiembrie, declinul preturilor reflectand scaderea costului energiei, iar datele actuale indica mentinerea indicatorului la un nivel scazut in lunile urmatoare. BCE anticipeaza insa ca inflatia va accelera treptat in a doua parte a lui 2015 si in 2016. De altfel, atat presedintele BCE, Mario Draghi, cat si unul dintre membrii Consiliul Guvernatorilor BCE, Ignazio Visco, au anuntat ca programul va continua si dupa septembrie 2016, daca este necesar.

"Programul are un final deschis. Daca vom vedea ca exista dificultati in a atinge tinta (de inflatie) pe care ne-am propus-o, atunci trebuie sa continuam programul", a afirmat Visco. De altfel, unii analisti considera ca va fi nevoie de un program mai extins de achizitii de obligatiuni pentru ca BCE sa atinga tinta asumata de inflatie, de putin sub 2%.

"Pentru ca inflatia sa ajunga aproape de 2% pe termen mediu, suma folosita pentru achizitia de active trebuie sa fie de 2.000-3.000 de miliarde de euro, nu doar 1.000 de miliarde de euro. Sarcina ramane construirea de politici fiscale mai bune si adoptarea de reforme structurale. Dar e greu sa speri ca situatia va fi mai buna pe ambele fronturi", a afirmat Michel Martinez, economist al Societe Generale din Paris.

BCE este ultima banca centrala majora care adopta masuri de stimulare economica pentru a evita deflatia, in conditiile in care inclusiv bancile centrale ale Dancemarcei, Turciei, Canadei sau Indiei au anuntat reduceri ale dobanzii de politica monetara in ultima saptamana.

Analistii apreciaza ca bancile centrale din tarile in curs de dezvoltare, inclusiv din Europa de Est, vor scadea dobanda cheie in urmatoarea perioada. "Masura BCE este inca un semnal clar pentru bancile din Europa Centrala si de Est ca trebuie sa reduca dobanda cheie. Nu mai pot continua sa aiba dobanzi cu 200 de puncte de baza sau chiar mai mult peste nivelul dobanzii BCE", a declarat Simon Quijano-Evans, analist al Commerzbank.

Inainte de anuntarea noilor masuri de suplimentare a lichiditatilor, Banca Centrala Europeana a decis joi mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, in linie cu asteptarile analistilor.

Una dintre tarile care ar putea beneficia de masurile luate de BCE este Rusia, in conditiile in care zona euro reprezinta unul dintre cei mai mari importatori de petrol din lume, iar economia rusa se bazeaza pe exporturile de petrol, potrivit analistilor Bank of America.

Joi, BCE a anuntat ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Achizitiile de obligatiuni vor fi proportionale cu datoriile fiecarui stat din zona euro, iar bancile centrale nationale vor avea responsabilitatea pentru pierderile posibile generate de propriile obligatiuni guvernamentale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri