De la data aderarii Romaniei la UE, participantii la scheme de pensii facultative si intreprinderile din Romania pot vira contributii catre fonduri de pensii private din alte state ale UE, se stipuleaza intr-un proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, persoanele care indeplinesc conditiile pentru a deveni participanti la scheme de pensii facultative si intreprinderile din Romania pot vira contributii catre fonduri de pensii administrate de administratori autorizati intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European", se mentioneaza in proiectul de norma elaborat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si publicat pe site-ul institutiei.

Potrivit proiectului de norma privind participantii la un fond de pensii facultative, elaborat de CSSPP, sunt eligibile pentru a fi participanti la un fond de pensii facultative toate persoanele angajate potrivit Codului Muncii, functionarii publici, persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective in cadrul autoritatii legislative, persoanele care sunt numite in cadrul autoritatii executive, dar si persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole si persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente, cum ar fi comerciantii, medicii, avocatii sau alte profesii reglementate, desfasurate independent, in conditiile legii.

Setul de norme privind autorizarea operatorilor de pe piata pensiilor private, elaborate de CSSPP, urmeaza a fi supuse dezbaterii publice pe pagina de internet a CSSPP, urmand ca observatiile si sugestiile culese sa fie supuse atentiei unui grup de lucru format de CSSPP in colaborare cu reprezentantii Asociatiei pentru Pensii Administrate Privat din Romania (APAPR) si ai Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), care vor realiza forma finala a normelor.

"Ne propunem ca, incepand cu luna septembrie, sa incepem procesul de autorizare (n.red.: a administratorilor de fonduri)", a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

Fondurile de pensii private facultative constituie pilonul trei al sistemului reformat de pensii, care mai cuprinde pensiile de stat (pilonul unu) si pensiile obligatorii, administrate privat (pilonul doi). Potrivit ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, primele contributii la sistemul privat de pensii vor fi colectate in a doua jumatate a anului 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri