Curatirea bilanturilor de neperformante a dus sistemul bancar pe pierdere de 3,6 mld. lei la 11 luni

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a afirmat ca sistemul bancar a inregistrat dupa primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, in contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante in afara bilanturilor bancilor.

In urma cu o saptamana, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in Parlament ca bancile au inregistrat anul trecut pierderi cumulate "mult mai mari" de 2 miliarde de lei, cat s-a consemnat la finele lunii septembrie, acest nivel fiind deja depasit in luna noiembrie, iar in decembrie s-au adancit, noteaza Mediafax.

Cinteza explica pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicata a provizioanelor pe care institutiile de credit au fost nevoite sa le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales in contextul curatarii bilanturilor, proces inceput din vara anului trecut, dupa o directiva a BNR.

"Pierderea la 30 noiembrie a bancilor este foarte mare pentru ca au facut provizioane, varful a fost peste 23% la rata creditelor neperformante, in noiembrie ajunsese la 14,6%, la decembrie cred ca este sub 13%", a spus Nicolae Cinteza. El a precizat ca nu toate bancile s-au aliniat cerintelor BNR de a-si curata portofoliile, pana la sfarsitul lunii septembrie, cu promisiunea ca vor incheia demersurile pana in decembrie.

Sistemul bancar a incheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, in conditiile in care 23 de banci au raportat un profit de 2,05 miliarde lei, iar 17 banci au avut pierderi insumate de 1,55 miliarde lei. In 2012, sistemul a raportat pierderi de 2,3 miliarde lei, iar in 2011 un rezultat negativ de 777 milioane lei.

Citeste si:
Un nou maxim istoric pentru EURO
Un nou maxim istoric pentru EURO
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Sursa foto: Contract de credit, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri