Cursul pentru francul elevetian anuntat de BNR a scazut vineri cu 0,7%, la 4,2438 lei, si a consemnat astfel a cincea sedinta de depreciere dupa maximul istoric de 4,5817 lei atins vinerea trecuta, in timp ce dolarul a coborat cu 1,78 bani, la 3,9157 lei, iar euro cu 0,27 bani, la 4,4424 lei.

Referinta pentru franc a coborat cu 3,1 bani, de la 4,2748 lei la 4,2438 lei. Scaderea a fost determinata de deprecierea usoara a francului pe pietele externe in partea a doua a zilei de joi, dar si de intarirea usoara a leului in raport cu euro. Pe pietele externe, francul era cotat aproape de ora 13:00, cand BNR anunta referinta, la 0,9547 euro, in scadere cu 0,2% fata de moneda europeana, arata Mediafax.

Francul elvetian a atins vinerea trecuta un maxim istoric, de 4,5817 lei, dupa mai multe sedinte in care a doborat record dupa record, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei. La maximul de 4,5817 lei, francul era in urcare cu 22,5% fata de cursul de 3,7415 lei inregistrat miercuri, 14 ianuarie, inainte de decizia Bancii Elvetiei de a renunta la plafon.

La cursul actual, francul se plaseaza cu 7,4% sub recordul de vinerea trecuta, dar se afla cu 13,4% peste referinta BNR din 14 ianuarie, ultima inainte de anuntul Bancii Elvetiei. Joi, 29 ianuarie, la mijlocul zilei, francul se situa pe pietele externe la 0,9618 euro.

Pentru dolar, BNR a anuntat vineri un curs in scadere cu 1,78 bani, de la la 3,9335 lei joi la 3,9157 lei. Pe pietele externe, dolarul este cotat la 0,8819 euro. Referinta pentru euro a scazut cu 0,27 bani, de la 4,4451 lei la 4.4424 lei.

Cursul record pentru euro a fost atins in urma cu aproape doi ani si jumatate, moneda europeana fiind cotata atunci la 4,6481 lei/euro. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Mugur Isarescu despre conversia creditelor in franci

"Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 5,7 miliarde lei pentru bancile care au in portofoliu astfel de finantari, care inseamna 0,8% din PIB. Daca se transforma la curs istoric plus 10%, inseamna 5,1 miliarde lei, adica 0,7% din PIB", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Potrivit datelor bancii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cat au solicitat imprumutatii in franci elvetieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde euro (0,6% din PIB). Daca s-ar adauga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB).

La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordarii creditului pana in prezent, asa cum a propus in Parlament deputatul Ana Birchall, bancile ar trebui sa suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB). "Chiar daca in faza initiala se poate spera ca aceste pierderi se transfera catre capitalul bancilor, impactul poate sa fie dramatic in economie. Asadar, stam cu pixul in mana, nu ne aventuram, nu cream iluzii", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a punctat ca BNR a efectuat calcule si pentru pierderile sistemului daca s-ar realiza conversia la alt curs decat cel de la momentul operatiunii, pentru creditele in franci elvetieni si euro impreuna, asa cum ar fi corect si pentru debitorii in alte valute. Astfel, la cursul istoric pierderile se cifreaza la 9,8 miliarde lei (1,4% din PIB), daca se adauga 10% la acel curs se ajunge la pierderi de 7,3 miliarde lei (1% din PIB). Totodata, conversia la curs istoric plus 20% genereaza pierderi pentru banci de 5,5 miliarde lei (0,8% din PIB), iar daca se adauga 30% peste valoarea cursului istoric, bancile ar avea de suportat pierderi de 4,2 miliarde lei (0,6% din PIB).

La un curs mediu calculat, pierderile ar ajunge la 4,5 miliarde lei. "In functie de cursul la care s-ar realiza conversia, trei sau patru banci ar avea nevoie de infuzii substantiale de capital pentru a indeplini nivelul minim de solvabilitate. Mai mult, rata solvabilitatii pe ansamblul sistemului bancar ar scadea de la 17% la 12%", a mentionat seful bancii centrale.

Sursa foto: Franci elvetieni/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri