"Ca tot se da cazul Poloniei. Abia au discutat despre curs istoric si le-a sarit CDS cu 15-20 puncte. Nu uitati ca in februarie-martie s-a anuntat ca Romania vrea sa iasa pe piete internationale de capital. N-are nici un rost sa ne imprumutam mai scump. La un imprumut de un miliard va dati seama ce inseamna un 0,2-0,3-0,5%? Costuri suplimentare", a spus Mugur Isarescu.

CDS (credit default swap) reprezinta costul asigurarii datoriilor Romaniei impotriva riscurilor de neplata. La inceputul anului, oficiali ai Ministerului Finantelor au declarat ca Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni pe pietele externe in prima jumatate a acestui an si incearca sa extinda maturitatea medie a datoriei prin vanzarea de eurobonduri cu termen de peste zece ani.

Citeste si:

"Dar daca tinem cu tot dinandinsul sa avem si noi o criza, ca tot n-am avut nicio problema cu bancile pana acum, ca nu a dat bugetul statului nici un leu pentru a capitaliza bancile, a platit in '98, putem s-o facem", a mai spus Mugur Isarescu.

Anterior, Mugur Isarescu a afirmat ca transformarea in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric ar genera pierderi pentru bancile care au acordat astfel de imprumuturi de 5,7 miliarde lei, reprezentand 0,8% din PIB, iar cu un plus de 20%, asa cum solicita consumatorii, se ajunge la pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB).