La finele anului trecut, rezervele se situau la aproape 32,22 miliarde euro. In cursul lunii ianuarie au intrat 1,59 miliarde euro din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finantelor Publice cu fonduri europene, se arata intr-un comunicat al BNR, conform Mediafax.

Totodata, au fost consemnate iesiri de 3,21 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital si dobanda aferente imprumutului de la Comisia Europeana de circa 1,55 miliarde euro, precum si rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International de circa 240 milioane echivalent euro.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la aproape 3,72 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie au fost de 34,31 miliarde euro, fata de 35,5 miliarde euro la finele anului trecut.
Platile scadente in luna februarie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 578 milioane euro.

Sursa foto: euro, Shutterstock