Luni si marti, comisiile de buget-finante se vor intalni cu reprezentantii FMI si ai BNR cu care vor discuta despre situatia creditelor acordate in franci elvetieni, pentru ca parlamentarii sa ia, mai apoi, o decizie privind o solutie cat mai potrivita la aceasta problema.

”Vom avea in 9 februarie la ora 13.00 o intalnire cu reprezentantii FMI, iar in 10 februarie ora 15.00 vom audia conducerea executiva a BNR. Sunt comisii reunite si vom putea pune intrebari, apoi cred ca se vor intruni toate conditiile pentru a ne asuma prin vot o solutie in privinta creditelor”, a precizat presedintele comisiei de buget a Camerei Deputatilor, Stefan Viorel, citat de Mediafax.

Viorel Stefan a facut aceasta precizare dupa ce deputatii din comisie s-au intrunit pentru a continua discutiile in privinta acestor credite, dar nu s-a ajuns la nicio solutie. Reprezentantul BNR Ion Dragulin, director al directiei de Stabilitate financiara a precizat, la dezbateri, ca ”BNR este in favoarea unor solutii care sa usureze povara individuala a creditelor si, ca atare, cursul este posibil o solutie pe care individual bancile pot sa o aiba in vedere, o a doua solutie pe care, fiecare dintre banci, in negocieri cu clientii, o pot avea in vedere, este reducerea pe alte canale, cum ar fi dobanda sau marja de dobanda”.

El a mai spus ca ”in opinia BNR, problema principala este reducerea poverii pe caile disponibile caz cu caz, discutate intre debitor si creditor”.

Reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) Florin Danescu a afirmat ca ARB nu poate avea in vedere o alta solutie decat conversia la cursul zilei. Asociatia utilizatorilor de credite financiare este de parere ca conversia trebuie facuta la cursul istoric plus maxim 20%, dar nu se opune niciunei alte masuri prin care povara asupra debitorilor poate fi redusa, inclusiv prin calcularea unei medii istorice a cursului de schimb.

”Noi nu vrem sa existe negocieri individuale intre banci si clienti pentru ca practica a dovedit ca clientii nu au capacitatea de a intelege foarte bine propunerile care i se fac si foarte multe poropuneri de reconversie nu au facut decat sa-i supraindatoreze”, a spus reprezentantul Asociatiei.

Daniel Nicolescu, reprezentantul Consiliului Patronatului Bancilor, a mentionat principiul nominalizarii, prin care imprumutul luat intr-o moneda trebuie restituit in aceeasi moneda. Reprezentantul ANPC Marius Dunca a afirmat ca este de acord cu gasirea unei solutii administrative in privinta cursului francului elvetian.

El a mentionat faptul ca ANPC a avut intalniri cu reprezentanti ai bancilor si consumatorilor si rezultatul a fost ”zero”. ”Nu cedeaza niciun operator financiar bancar. Am avut intalniri cu cel putin trei banci si nicio banca nu cedeaza”, a adaugat el.

Deputatii din comisie au criticat faptul ca reprezentantii institutiilor nu au venit cu solutii concrete. Andreea Paul (PNL) a spus ca marea pacaleala a romanilor este ca au crezut ca iau imprumut in franci elvetiei, dar de fapt au luat echivalentul in lei sau euro si banca marcheaza profit doar din curs.

”Romanilor li se cere sa ramburseze franci elvetieni pe care nu ii pot cumpara de la banca”, a mai spus Paul. Ea a propus ca ARB trebuie sa vina pana vineri la comisie cu propuneri si analize, scenarii defalcate pe fiecare banca, pentru ca deputatii sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza.

Deputatul PSD Petre Popeanga a aratat ca in lipsa unor propuneri concrete, se tin doar simpozioane pe aceasta tema. ”Pana vineri asteptam un raspuns din partea bancilor, pe baza acestui raspuns vom sti ce sa discutam luni cu FMI, cum sa abordam problema, marti vom face audierea conducerii BNR, apoi cred ca se vor intruni toate conditiile pentru a ne asuma prin vot o solutie”, a precizat Viorel Stefan.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri