Bancherii de la Nova Bank au aflat, neoficial, ca banca centrala ar fi retras licenta de functionare a bancii, dar nu au primit nici o instiintare oficiala in acest sens si intentioneaza sa conteste o eventuala decizie de acest tip, in termen de 15 zile, potrivit directorului Marcela Vasilescu
"Neoficial, am aflat ca ni s-a ridicat licenta, dar am inteles ca din momentul in care vom primi o instiintare oficiala in acest sens avem la dispozitie 15 zile pentru a depune contestatie. Daca pana la depunerea contestatiei, Nova Bank reuseste sa isi majoreze capitalul, am inteles ca nu ar trebui sa fie probleme si ca exista intelegere din partea bancii centrale, mai ales ca banca a facut eforturi sa se redreseze", a declarat pentru NewsIn, directorul Nova Bank.

Reglementarile bancii centrale impun bancilor comerciale sa detina un capital de cel putin 37 milioane lei, echivalentul a circa zece milioane euro, limita care se aplica si fondurilor proprii ale bancii. Nova Bank avea, la sfarsitul lunii iulie, un capital social de 42,7 milioane lei, care indeplineste cerintele BNR, dar fondurile proprii erau de doar 23,09 milioane lei, la aceeasi data.

"Fondurile proprii au scazut din cauza pierderilor acumulate, in conditiile in care fondurile cresc odata cu profitul si se diminueaza odata cu pierderea", a explicat Vasilescu. "Nova Bank are una dintre cele mai mari solvabilitati, de circa 86%. Problema este ca managementul anterior a investit mai mult in active fixe", a adaugat Vasilescu. Nova Bank avea o pierdere de 2,93 milioane lei, la sfarsitul lunii iulie, in vreme ce pierderea reportata din alti ani atingea 21,23 milioane lei.

"Noi voiam ca pana pe 10 septembrie sa marim fondurile proprii, care acum sunt de 23,09 milioane lei, cu cinci milioane lei, prin majorarea capitalului social cu aceasta suma. Pana la sfarsitul lui septembrie intentionam sa majoram, din nou, fondurile cu diferenta pana 37 milioane lei, cat impune BNR", a explicat Vasilescu.

Ea a mai spus ca dupa ce Nova Bank va indeplini cerintele BNR, va cere ridicarea restrictiilor pentru ca banca nu poate functiona normal in acest fel. "Presedintele consiliului de administratie al Nova Bank, Anatoli Patron, care este si imputernicit al celor cinci actionari care reprezinta 84% din capitalul social al bancii, se va intalni maine (miercuri n.r.) cu prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu, pentru a clarifica situatia. Noi am avut parte de sprijinul BNR si speram ca si acum sa se rezolve cu bine. Poate asa se va grabi si majorarea capitalului social al bancii", a mai spus directorul general al Nova Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri