BNR estimeaza ca romanii vor transfera putini bani din tara din septembrie

Banca centrala nu estimeaza iesiri masive de capital dupa 1 septembrie, deoarece romanii puteau sa desfasoare operatiuni financiare in strainatate si pana in prezent si nu au transferat sume mari in afara tarii, a declarat viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa.

"Romanii au, deja, toate libertatile de plasament in strainatate, ceea ce se liberalizeaza de la 1 septembrie este doar posbilitatea de a efectua operatiuni cu derivative, operatiuni foarte sofisticate", a declarat citat de NewsIn viceguvernatorul BNR. El spune ca banca centrala nu se asteapta la o avalansa de plasamente ale romanilor in afara in tarii, in aceste conditii. in miscarile de capital continua sa conteze banii strainilor, a observat viceguvernatorul bancii centrale care coordoneaza politica monetara.

"In Romania au intrat 1,2 miliarde euro si au iesit 800 milioane de euro intr-un an si jumatate", a adaugat Popa. El anticipeaza, pentru perioada imediat urmatoare, "o volatilitate mai ridicata a cursului de schimb euro/leu ca urmare a intrarilor mai mari de capitaluri in tara. E vorba de aprecierea cursului din cauza rezidentilor din strainatate care trimit bani in tara. in prezent si legatura dintre leu si celelalte monede nationale din regiune e mult mai mare decat in trecut. Faptul ca nu sunt foarte multi bani bagati in Romania, in comparatie cu ce se intampla in celelalte tari emergente, nu mai constituie un motiv pentru ca evolutia leului sa fie diferita de cea a celorlalte monede din regiune".

In opinia viceguvernatorului, factorii care vor influenta evolutia inflatiei in urmatorii doi ani sunt preturile administrate, care vor continua sa creasca si in 2008, pretul la petrol si gaze naturale, deficitele bugetelor mai semnificative sau modificarile si derapajele din sectorul public.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Proteste in Capitala legate de criza francului: Je Swiss dator vandut!
Setari Cookie-uri