Barbat in varsta de 35-39 de ani, din Bucuresti si care a luat un credit in valoare de pana la o mie de lei reprezinta potretul-robot al rau-platnicului, sustin reprezentantii Biroului de Credit
Cea mai mare restanta la creditele in euro este de 180.000 de euro si apartine unui barbat din judetul Ilfov, care l-a contractat la o singura banca. Creditul este de tipul imobiliar - ipotecar. "Creditul a fost contractat anul trecut si primele restante au aparut anul acesta, asa ca nu se pune problema inca daca e vorba de un 'tun' sau nu," a declarat, citat de NewsIn, directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure.

Cea mai mare restanta la creditele in lei apartine unui barbat si este in valoare de 480.000 lei. Valoarea celei mai mari restante la creditele in dolari SUA este de 200.000 dolari si apartine unui barbat din judetul Constanta. "Sunt exemple de ordinul sutelor cu restante de un leu" a spus Epure. "Aceste persoane risca sa nu mai poata contracta credite," a adaugat directorul general al Biroului de Credit.

El a explicat insa ca decizia de acordare a creditului apartine fiecarei banci in parte in functie de normele sale interne. "Sunt unii care uita sa plateasca ratele sau altii care nu citesc cu atentie contractul, dar exista si situatii in care este vorba de lipsa de comunicare intre client si banca, cand banca nu ii comunica la timp clientului ca s-au majorat comisioanele la creditul contractat," a spus directorul Biroului de Credit.

Clientii bancilor pot cere informatii Biroului de Credit despre felul in care figureaza in baza de date. Cererile de informatii pot fi adresate prin posta, fax, e-mail sau personal. Raspunsurile vin prin posta sau e-mail. "Legea ne permite sa dam raspunsuri in termen de 15 zile, dar le putem oferi chiar si intr-o zi sau doua," a declarat Epure. Informatia este oferita gratis pentru prima solicitare din anul respectiv, iar o a doua solicitare costa trei lei.

Romanii au restante de peste 67 milioane de euro

Evolutia lunara a valorii restantelor curente inregistrate la Biroul de Credit a ajuns, de la 150 de milioane de lei, in septembrie 2005, la 238 de milioane de lei (67,45 milioane de euro), la sfarsitul lui iulie 2006, a mai declarat Ilie Mihai. "La sfarsitul lui septembrie 2005, numarul debitorilor cu obligatii restante curente la un singur client era de peste 162.000, in timp ce, la 31 iulie 2006, numarul acestora sa ajunga la peste 209.000", a aratat acesta miercuri, in conferinta organizata cu prilejul aniversarii a doi ani de functionare a Biroului de Credit. Exista insa si debitori cu restante la mai multi clienti, a adaugat el, fara sa precizeze numarul acestora.

In al doilea an de functionare, Biroul de Credit a emis peste sapte milioane de rapoarte de credit, fata de doua milioane de rapoarte de credit, in primul an de functionare. "La sfarsitul primului an primeam informatii despre circa 600.000 de persoane, pentru ca la sfarsitul celui de-al doilea an, numarul acestora sa se tripleze," a declarat Ilie Mihai, apreciind ca dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007, numarul acestora se va dubla din nou.

Cel mai mare numar de rapoarte de credit pe care l-a eliberat Biroul de Credit intr-o zi a fost de 25.726, pe data de 8 iunie 2006, in conditiile in care media obisnuita este de 22.000 de rapoarte de credit pe zi. "La sfarsitul lui 2005 am inregistrat un profit de circa 2,6 milioane de lei, dar la 30 iunie 2006, profitul era de circa 1,6 milioane de lei", a mai aratat presedintele Consilului de Administratie al Biroului de Credit. Politica actionarilor nu este de a face o afacere profitabila ci de a fi de folos clientilor Biroului de Credit prin informatii pe care le ofera, a explicat acesta.

Comisioanele practicate de Biroul de Credit sunt destul de mici in comparatie cu comisioanelor insitutiilor omoloage internationale, sustine oficialul companiei. Comisioanele institutiei din Romania reprezinta intre 33 si 50% din comisioanele practicate de institutiile internationale. "Nu vrem sa fim de folos doar bancilor, ci si institutiilor financiare nebancare si altor operatori de servicii, cum sunt principalii operatori de telefonie mobila si furnizorii de utilitati", a mai spus Mihai.

Biroul de Credit este o societate pe actiuni care a fost infiintata la sfarsitul anului 2003 si are 27 de actionari, majoritatea lor fiind banci, dintre care o mare parte au devenit si participanti in sistem. Obiectul de activitate al companiei cuprinde colectarea si prelucrarea de date privind portofoliul de clienti persoane fizice, al participantilor, informatii, analize oferite participantilor, consultanta financiar bancara si stabilirea criteriilor uniforme de apreciere a clientelei.

Banca Comerciala Romana detine 32% din capitalul companiei si este principalul furnizor de informatii pentru baza de date a Biroului de Credit. "Dupa doi ani de functionare, baza de date a companiei acopera 96% din activitatea de retail-banking din Romania," a declarat Ilie Mihai.

Indiferent de zona tarii, clientii biroului primesc raspunsuri in timp real la solicitarile pe care le fac. Informatia pe care o ofera Biroul de Credit este data gratis la prima solicitare dintr-un an, iar cea oferita la a doua solicitare se ofera contra cost, pentru trei lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri