Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a inceput de cateva saptamani sa acorde primele credite, dupa ce cateva sute de contracte au ajuns la sfarsitul perioadei de economisire. “Am inceput cu acordarea creditelor intermediare cu dobanda mai mare de 6% pe an, insa nu putem estima exact numarul si valoarea acestora. In acelasi timp, avem deja clienti care au dreptul sa solicite credite cu dobanda de 6% pe an, la lei", a declarat pentru Wall-Street Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Contractele de economisire-creditare in lei pentru domeniul locativ reprezinta principalul produs oferit de RBL. Acesta presupune o perioada de acumulare de 3 ani, in care trebuie economisita jumatate din suma contractata. Astfel, dupa 18 luni clientul bancii beneficiaza de un imprumut, la o dobanda fixa de 6% pe an.

Piata creditului ipotecar inregistreaza si in acest an un ritm puternic de crestere, iar oficialii Raiffeisen Banca pentru Locuinte speculeaza potentialul acestei nise de piata. “Estimam o crestere sustinuta a creditelor pe domeniu locativ, mai ales ca pana acum rata de crestere a acestor imprumuturi acordate la noi se situeaza sub nivelul celor din tari precum Cehia sau Polonia,” adauga Ionut Costea.

Valoarea medie a unui contract la RBL, de aproximativ 5.586 de euro, fata de 5.230 euro in perioada similara a anului trecut, ceea ce inseamna o crestere de 6%, demonstreaza ca oferta bancii a atras mai mult clienti din segmentul celor cu venituri medii si mici.

RBL este prezenta pe piata autohtona de doi ani, fiind primul jucator care a intrat pe aceasta nisa. In prezent banca este in competitie cu HVB Banca pentru Locuinte, iar estimarile specialistilor sugereaza ca Erste Bank din Austria este interesata de sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ si, totodata, in cazul preluarii CEC, OTP Bank intentioneaza sa intre pe piata pe care acum opereaza RBL si HVB BL.

“Consider ca este loc pentru mai multi jucatori pe piata autohtona de economisire-creditare. Aparitia unei alte banci specializate ne va ajuta prin reclama pe care o va face si va duce la o mai buna cunoastere a acestui sistem in randul populatiei", apreciaza presedintele RBL.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte detine astfel o cota de peste 90% din piata de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ. In acelasi timp, banca a fost prima institutie care a oferit clientilor posibilitatea de a accesa prima oferita de stat pe durata economisirii. Ajutorul este egal cu 15% din depunerile anuale, dar nu poate depasi un salariu lunar mediu brut pe economie.

Pe scurt, sistemul de economisire-creditare care genereaza rezultate remarcabile in Occident functioneaza astfel: este obligatorie o perioada minima de economisire, dupa care banca acorda un credit cu dobanda fixa, mai mica decat dobanzile din sistemul bancar ( 6%, in cazul RBL), in timp ce pe durata economisirii, statul plateste o prima de 15% din depunerile anuale, dar care nu poate depasi un salariu mediu brut pe economie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
(P) Impreuna de 25 de ani! Alpha Bank, prima banca straina in Romania