Romanii au deja restante la imprumuturile in franci elvetieni, desi acest produs financiar a fost lansat cu numai un an in urma, au declarat, pentru Rompres, reprezentanti ai Biroului de Credit, institutia care centralizeaza informatia negativa despre clientii bancilor care au restante mai mari de 30 de zile sau au comis fraude.
Creditele in franci elvetieni au fost lansate in 2005 de OTP Bank si Porsche Bank si sunt considerate foarte avantajoase, cel putin pe termen scurt, datorita dobanzii promotionale de 4,99% in primii doi ani, semnificativ mai scazuta decat in cazul creditelor in alte valute, informeaza Rompres.

Valoarea restantelor la creditele in franci elevetieni se situa, la sfarsitul lunii iulie 2006, la echivalentul a aproximativ 44.000 lei /lei/, a declarat, pentru Rompres, directorul general al Biroului de Credit, serban Epure. Restantele romanilor la bancile comerciale insumau la aceeasi data echivalentul a 238,8 milioane lei, din care 211,5 milioane lei la creditele in lei (88,56%), 23,4 milioane lei la creditele in euro (9,8%), 3,8 milioane lei la creditele in dolari (1,6%), conform datelor furnizate agentiei Rompres de catre Biroul de Credit.

Peste 245.000 de persoane figureaza in evidentele Biroului de Credit, cu datorii neachitate la una sau mai multe banci. Volumul restantelor a crescut aproape constant fata de septembrie 2004, cand se cifra la 150 milioane lei, insa ritmul a fost mai lent decat cresterea volumului creditarii in aceeasi perioada. La sfarsitul lunii iulie 2006, 209.147 persoane aveau restante la o singura banca, 29.514 la doua banci, 5.236 la trei banci, 1.091 la patru banci, 270 la cinci banci, 55 persoane erau restantiere la 6 banci, 24 la sapte banci, iar sase persoane la opt banci.

Cele mai multe restante se inregistreaza la creditele de consum (circa 80%), urmate de cardurile de credit, descoperirile de cont si creditele ipotecare. Cei mai multi restantieri sunt din grupele de varsta 35-39 ani si 25-29 ani, in principal din Bucuresti, Prahova, Iasi, Constanta, Hunedoara si Cluj, cei mai putini fiind din Salaj, Covasna si Harghita. Circa 60% din restantieri sunt barbati, iar cele mai multe restante - 233.830 sunt sub 1.000 lei, in timp ce peste 10.000 lei sunt numai 1.245 restante.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri