BCR, cea mai mare banca din Romania, a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), dupa ce in 2013 atinsese un profit de 600 milioane lei, in conditiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curatarea bilantului de neperformante.

"BCR si-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera solutionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumam complet impactul asupra profitabilitatii pe termen scurt, considerand ca reducerea creditelor neperformante este vitala pentru restabilirea cresterii creditarii si a performantei financiare. BCR beneficiaza de o capitalizare robusta, care permite bancii sa absoarba cu usurinta restructurarea bilantului si sa sustina mai departe o crestere sustenabila pe toate liniile de afaceri", a declarat Adriana Jankovicova, vicepresedinte financiar al bancii.

BCR a accelerat reducerea volumului de credite neperformante si a vandut pachete de doua miliarde lei, astfel ca nivelul finantarilor neperformante a scazut cu 24% fata de anul anterior. Astfel, costurile nete cu provizioanele s-au apreciat cu 110,7%, la 4,44 miliarde lei (999 milioane euro), fata de nivelul de 2,1 miliarde lei (476,9 milioane euro) in 2013, in contextul vanzarilor de active, efectuarii de operatiuni de derecunoastere si a implementarii unor noi parametri de risc, scrie Mediafax.

Ca urmare, profitul operational obtinut, de 1,9 miliarde lei (427 milioane euro) a fost anulat in totalitate de costurile mari cu provizioanele constituite. Acesta a fost mai redus cu 19,3% fata de anul precedent, cand se plasa la 2,37 miliarde lei (536,9 milioane euro), ca urmare a scaderii veniturilor, desi partial compensat de costurile mai scazute. Rata creditelor neperformante s-a redus de la 29,2% la 25,7%, peste media sistemului bancar, situata la finele anului trecut la circa 14%. Rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, peste nivelul de 65,8% in decembrie 2013.

Totodata, activele bancii s-au diminuat cu 7,6%, la 61,62 miliarde lei, de la 66,72 miliarde lei cu un an in urma. BCR a acordat credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei, consemnand o crestere solida in zona de retail si o stabilizare a portofoliului de credite corporate. "In linia de afaceri retail, o performanta exceptionala a retelei de sucursale in acordarea de credite noi (4,7 miliarde in echivalent lei) s-a tradus intr-o triplare fata de valorile anului precedent in ceea ce priveste creditele imobiliare si o crestere cu 61% a creditelor de consum", se arata in comunicatul bancii.

Soldul creditelor pe segmentul de retail s-a situat la 16,6 miliarde lei, pe fondul volumelor de credite noi acordate, care au contrabalansat creditele rambursate anticipat sau ajunse la maturitate. Din acesta, portofoliul de credite imobiliare detine 9,5 miliarde lei, crescand de la 8,6 miliarde lei la finalul anului 2013. Portofoliul imprumuturilor in lei a urcat cu 21%, de la 5,5 miliarde lei la 6,7 miliarde lei.

Banca a investit anul trecut 4,6 miliarde lei in titluri de stat. Pe segmentul corporate, portofoliul de credite s-a situat la 11,8 miliarde lei, incluzand credite noi in valoare de aproximativ 2,7 miliarde lei, acordate clientilor care din sectoarele energie, agricultura, constructii, farmacie si sanatate, industrie, IT&C.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri