"BCR si-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera solutionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumam complet impactul asupra profitabilitatii pe termen scurt, considerand ca reducerea creditelor neperformante este vitala pentru restabilirea cresterii creditarii si a performantei financiare. BCR beneficiaza de o capitalizare robusta, care permite bancii sa absoarba cu usurinta restructurarea bilantului si sa sustina mai departe o crestere sustenabila pe toate liniile de afaceri", a declarat Adriana Jankovicova, vicepresedinte financiar al bancii.

BCR a accelerat reducerea volumului de credite neperformante si a vandut pachete de doua miliarde lei, astfel ca nivelul finantarilor neperformante a scazut cu 24% fata de anul anterior. Astfel, costurile nete cu provizioanele s-au apreciat cu 110,7%, la 4,44 miliarde lei (999 milioane euro), fata de nivelul de 2,1 miliarde lei (476,9 milioane euro) in 2013, in contextul vanzarilor de active, efectuarii de operatiuni de derecunoastere si a implementarii unor noi parametri de risc, scrie Mediafax.

Ca urmare, profitul operational obtinut, de 1,9 miliarde lei (427 milioane euro) a fost anulat in totalitate de costurile mari cu provizioanele constituite. Acesta a fost mai redus cu 19,3% fata de anul precedent, cand se plasa la 2,37 miliarde lei (536,9 milioane euro), ca urmare a scaderii veniturilor, desi partial compensat de costurile mai scazute. Rata creditelor neperformante s-a redus de la 29,2% la 25,7%, peste media sistemului bancar, situata la finele anului trecut la circa 14%. Rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, peste nivelul de 65,8% in decembrie 2013.

Totodata, activele bancii s-au diminuat cu 7,6%, la 61,62 miliarde lei, de la 66,72 miliarde lei cu un an in urma. BCR a acordat credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei, consemnand o crestere solida in zona de retail si o stabilizare a portofoliului de credite corporate. "In linia de afaceri retail, o performanta exceptionala a retelei de sucursale in acordarea de credite noi (4,7 miliarde in echivalent lei) s-a tradus intr-o triplare fata de valorile anului precedent in ceea ce priveste creditele imobiliare si o crestere cu 61% a creditelor de consum", se arata in comunicatul bancii.

Citeste si:

Soldul creditelor pe segmentul de retail s-a situat la 16,6 miliarde lei, pe fondul volumelor de credite noi acordate, care au contrabalansat creditele rambursate anticipat sau ajunse la maturitate. Din acesta, portofoliul de credite imobiliare detine 9,5 miliarde lei, crescand de la 8,6 miliarde lei la finalul anului 2013. Portofoliul imprumuturilor in lei a urcat cu 21%, de la 5,5 miliarde lei la 6,7 miliarde lei.

Banca a investit anul trecut 4,6 miliarde lei in titluri de stat. Pe segmentul corporate, portofoliul de credite s-a situat la 11,8 miliarde lei, incluzand credite noi in valoare de aproximativ 2,7 miliarde lei, acordate clientilor care din sectoarele energie, agricultura, constructii, farmacie si sanatate, industrie, IT&C.