Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa imprumute in luna martie prin vanzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, in scadere de la 4,73 miliarde de lei in februarie.

In cadrul licitatiilor de referinta, statul vrea sa obtina 3,1 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, in cadrul carora vinde titluri in conditiile stabilite in cadrul licitatiilor de referinta, intentioneaza sa atraga 240 de milioane de lei. "Martie ar putea aduce miscari usor favorabile pe piata obligatiunilor. Indeplinirea tintei pentru aceasta luna ar insemna ca MFP si-ar acoperi, la finele primului trimestru, o treime din nevoia bruta de finantare a anului," se arata intr-o nota a ING Bank Romania, scrie Mediafax.

Astfel, in martie, Ministerul Finantelor vrea sa vanda certificate de trezorerie in valoare de 1,5 miliarde de lei si cu maturitati de 3 si 12 luni, in timp ce restul sumei pana la 3,34 miliarde de lei ar urma sa fie obtinuta prin redeschiderea unor emisiuni de obligatiuni cu maturitatea de 3, 5, 7 si 10 ani. De la inceputul anului, Finantele au atras de pe piata interna 8,33 de miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat.

Ministerul Finantelor ca vrea sa atraga in acest an pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale. Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Sursa foto: Shutterstock / Informatii financiare

Cu sacul gol, Finantele cauta...
Citeste si: Cu sacul gol, Finantele cauta 400 mil. euro in seifurile bancilor


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si