Bugetul consolidat a avut in ianuarie un excedent de 3,95 miliarde lei, reprezentand 0,56% din PIB, de doua ori si jumatate mai mare fata de cel din ianuarie 2014, dupa ce a atras venituri de 18,4 miliarde lei, cele mai mari cresteri fiind consemnate la veniturile nefiscale si impozitul pe profit.

In ianuarie 2014, bugetul a avut un excedent de 1,5 miliarde lei, cu o pondere in PIB de 0,22%. Veniturile bugetului consolidat s-au situat in luna ianuarie la 18,4 miliarde lei (2,6% din PIB), fiind mai mari cu 4,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Cresteri semnificative au fost consemnate la categoria veniturilor nefiscale, cu 25,4%, la 1,87 miliarde lei, ti la impozitul pe profit, cu 23,8%, la 306 milioane lei. Totodata, la veniturile din TVA s-a inregistrat o crestere de 18,5%, la 5,96 miliarde lei, iar la impozitul pe venit au fost atrase 2,32 miliarde lei, in urcare cu 16,9%, scrie Mediafax.

Incasarile din accize s-au redus cu 11,6%, la aproape 2,1 miliarde lei, iar cele din contributii sociale cu 3,4%, la circa 4,6 miliarde lei. La nivelul administratiilor locale, veniturile din impozite si taxe pe proprietate s-au majorat cu 11,5%, la 317,2 milioane lei. Totodata, cheltuielile bugetului general consolidat s-au plasat la 14,4 miliarde lei, respectiv 2% din PIB, fiind mai mici cu 10,7% in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului trecut (cu 0,4 puncte ca pondere in PIB). Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 25,1%, la 2,14 miliarde lei. "Scaderea se regaseste la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, datorita platii in luna ianuarie 2014 a arieratelor catre furnizorii de medicamente, ca urmare a implementarii Legii nr 72/2013 prin care s-a transpus in legislatia romaneasca Directiva nr 7/2011 privind combaterea intarzierilor in efectuarea platilor comerciale", precizeaza Ministerul Finantelor.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, s-au situat la 682,6 milioane lei (0,1% din PIB), apropiate de cele din ianuarie 2014, de 674 milioane lei. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat recent ca a fost modificata programarea bugetara pentru ca maximul de cheltuieli publice sa fie realizate in trimestrele II si III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel ca deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programarii bugetare, cheltuielile publice ar urma sa fie mai mici in trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric. Guvernul s-a angajat pentru acest an sa se incadreze intr-un deficit de 1,83% din PIB.

Sursa foto: audit, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri