BNR ia imediat legatura cu actionarii institutiilor de credit in cazul in care bancheri din conducerea unei banci apar in dosarele de coruptie instrumentate de procurori, pentru a evita riscul reputational, a declarat seful Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza.

"Legal el este nevinovat, dar la nivelul imaginii de obicei luam legatura cu actionarii. Este un risc reputational (...) Este suficient un simplu comunicat al DNA", a raspuns Cinteza la un seminar pe teme financiare, organizat la Sinaia. Seful Directiei Supraveghere de la BNR a fost intrebat ce masuri poate adopta banca centrala in cazul in care numele unor bancheri apar in dosarele de coruptie si cand s-ar impune o reactie din partea bancii centrale, potrivit Mediafax.

Dorin Cocos indica bancheri renumiti in dosarul Microsoft

Ziarul Libertatea, care citeaza denuntul facut de Dorin Cocos in dosarul Microsoft si reda mai multe fragmente care ar face parte din acest document, a titrat in urma cu cateva zile ca bancheri de top sunt mentionati in denuntul facut de fostul sot al Elenei Udrea la Directia Nationala Anticoruptie. Potrivit cotidianului, Cocos i-ar fi idicat pe presedintele UniCredit, Rasvan Radu si pe Serban Tanasescu, fiul fostului ministru de Finante Mihai Tanasescu.

"In luna septembrie 2009 am avut o noua intrevedere cu Claudiu Florica, acesta spunandu-mi ca mai trebuie efectuata o plata de circa 1.000.000 de euro din comisionul nostru catre Serban Tanasescu si Rasvan Radu, presedintele Unicredit. Din discutiile purtate am inteles ca acest comision trebuia platit pentru a se realiza cesiunea contractului la UniCredit", ar fi mentionat mentionat Dorin Cocos la DNA. In acelasi denunt, Cocos ar fi aratat ca i s-a cerut sa plateasca produse de trei milioane de euro pentru PDL, in campania electorala din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului in derularea contractului Microsoft, mentionand ca a fost sprijinit de Vasile Blaga si Elena Udrea.

Anterior, Cinteza declarase ca in ultimii ani au fost schimbati de BNR cativa presedinti de banca care au facut greseli, iar modificarile saau facut fara a afecta activitatea bancii. "Daca sta pe prima pagina, a doua zi sunt cozi acolo si distrugem un lucru bun. Chemam actionarul si le zicem aveti 60 de zile sa gasiti presedinte", a spus Cinteza.

Citeste si:
Isarescu: De doi ani spunem ca vin costurile acestui tip de crestere
Mugur Isarescu: De doi ani...

El a dat exemplu Volksbank, unde Banca Nationala a Romaniei a facut si plangeri penale impotriva fostului presedinte Gerald Schreiner. "Am scris actionarului direct. In Austria. Am luat legatura cu ambasada din Austria si cu actionarul indirect. A venit in tara, l-a schimbat pe Scheriner. Dar costurile au fost imense", a mai spus Cinteza. Seful supravegherii BNR a aratat ca, din pozitia de functionari, supraveghetorii sunt obligati sa faca sesizari penale pentru orice fapte unde exista suspiciuni de infractiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Sorin Mindrutescu s-a retras din board-ul Fondul Proprietatea