"Piata asigurarilor de sanatate este o piata atat de mica incat am putea spune ca nu prea exista. Daca luam in calcul o valoare estimata pe polita de circa 400 lei / an, ajungem la numai 100.000 de asigurati in aceasta piata", a spus seful BCR Asigurari de Viata, Sorin Mititelu.

Asigurarile de sanatate au generat un volum de prime brute subscrise in valoare de 38,77 milioane lei la finalul trimestrului trei din 2014, in crestere cu 45% fata de sfarsitul anul 2013 si cu 71% fata de perioada similara a anului precedent (22,63 mil. lei). "Ponderea clasei de asigurari de sanatate in total piata asigurarilor de viata este de doar 3,22%. In Europa, asigurarile de sanatate reprezinta circa 10% din totalul asigurarilor de viata", a mai spus Sorin Mititelu (foto), citat de 1asig.ro.

Totodata, piata asigurarilor de viata a inregistrat o scadere de 2,4% (la 1,2 miliarde lei) la sfarsitul lunii semtembrie 2014, in timp ce clasa asigurarilor de sanatate a generat cea mai semnificativa crestere reusind sa-si dubleze ponderea detinuta in piata asigurarilor de viata.

Sorin Mititelu a creionat o serie de bariere care stau in calea dezvoltarii pentru piata asigurarilor de sanatate:

  1. Pozitionarea in piata, influentata de un cadru de reglementare neclar. Nediferentiere intre asigurarile publice (pachetul de baza), abonamente medicale si asigurari private de sanatate. "Atata timp cat nu facem o diferentiere intre ele, nu facem decat sa consumam mai multe resurse decat este necesar pentru acelasi beneficiu. Se platesc contributiile sociale, dar in acelasi timp se cumpara si abonamente sau asigurari. In realitate, toate merg in aceeasi directie. Beneficiarul plateste de doua ori.
  2. Accesul (asiguratorilor) la serviciile medicale din reteaua publica (spitale, policlinici etc). Sunt putine contracte incheiate intre asiguratori si unitatile medicale.
  3. Limitarea asiguratului persoana fizica prin motivarea fiscala doar a angajatorului.
  4. Sistemul greoi, birocratic de decontare intre asigurator si furnizorul de servicii medicale.
  5. Know-How, experienta (redusa -n.r.) in industria de asigurari pe acest segment.

Sorin Mititelu a subliniat ca este necesara eliminarea sau reducerea a cat mai multe bariere mentionate anterior, dar si cresterea plafonului de deductibilitate si oferirea avantajelor fiscale angajatilor.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri