Volksbank Romania anunta ca a castigat inca doua procese privind conversia creditelor din franci elevetieni (CHF) in RON la cursul de la data semnarii conventiilor de imprumut, la Judecatoriile din Brasov si Cluj-Napoca, care au stabilit ca cererile clientilor sunt neintemeiate, intrucat potrivit principiului nominalismului monetar, consfintit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de catre client.

"In dosarul nr. 15075/197/2014, Judecatoria Brasov apreciaza ca, potrivit art. 4.2 din contract, banca avea dreptul, dar nu si obligatia, sa converteasca in lei creditul acordat in cazul in care cursul valutar fluctua cu peste 10% fata de momentul incheierii conventiei, iar aceasta clauza nu este considerata abuziva, intrucat a fost exprimata in mod clar si inteligibil in cuprinsul contractului", se arata intr-un comunicat al bancii.

“In momentul acordarii imprumutului clientul a stiut cu exactitate in ce moneda se acorda imprumutul, precum si faptul ca ambele parti isi asuma o serie de consecinte negative rezultate din riscul valutar”, arata motivatia instantei. Judecatoria din Brasov mai noteaza ca “riscul valutar este suportat de catre consumator, nu in temeiul unei pretinse clauze abuzive, ci fiind consecinta aplicarii principiului nominalismului consacrat de lege. Solicitarea clientului este neintemeiata in conditiile in care fluctuatia cursului valutar este de notorietate, iar banca nu are nicio influenta asupra stabilirii cursului de schimb valutar al francului elvetian”, potrivit Volksbank.

Astfel, prin decizia pronuntata, instanta arata ca nu poate fi imputata culpa bancii in ceea ce priveste evolutia cursului de schimb, creditul fiind acordat in moneda solicitata de client. Intr-un alt dosar nr. 16709/211/2014, de la Judecatoria Cluj-Napoca, clientii au solicitat anularea clauzelor inserate in Sectiunea 1 “Definitii” – Riscul Valutar si Sectiunea 4 “Plati”, pct 4.1, in baza carora plata ratelor se realizeaza la cursul de la data platii, nu la cel de la data incheierii contractului de imprumut.

Instanta considera ca moneda creditului, convenita de catre parti ca fiind CHF, este un element esential al contractului, consituind insusi obiectul juridic, in lipsa caruia contractul de imprumut nu poate exista. Totodata, instanta a constatat ca, la data obtinerii imprumutului, clientii au putut opta intre un imprumut acordat in lei, cu o dobanda mai mare, sau un imprumut in valuta, cu o dobanda mai mica. Din moment ce au ales sa solicite un imprumut in CHF, avand avantaje in ceea ce priveste obligatiile financiare ale creditului, imprumutatii trebuie sa suporte riscul valutar, ce a fost asumat prin semnarea contractului. In consecinta, Judecatoria a respins, ca neintemeiata, actiunea clientilor, acestia fiind obligati sa restituie imprumutul in moneda in care l-au accesat, respectiv in CHF.

Judecatoria Cluj-Napoca a apreciat ca efectuarea platilor in moneda creditului nu are caracter abuziv si reprezinta doar transpunerea in plan contractual a principiului nominalismului monetar, din Codul Civil. Instanta a mai constatat ca articolul 4.2 din contract este o solutie echitabila, existand posibilitatea ca Banca sa converteasca creditul la cursul de la data conversiei, obligatiile financiare ale clientilor transformandu-se in unele specifice unui produs de creditare in lei.

Instanta arata ca “data fiind natura contractului de imprumut bancar (…), caracterizata prin aceea ca fiecare parte urmareste dobandirea unui folos de pe urma incheierii actului juriric, interesul bancii fiind obtinerea unui profit de pe urma unei activitati comerciale, o astfel de finalitate nefiind prohibida de legi, nici contrara ordinii publice sau bunelor moravuri, ci doar specifica activitatii comerciale”. Ambele decizii pot fi atacate cu recurs.

Alte procese castigate de Volksbank

Volksbank a anuntat saptamana trecuta ca a castigat alte doua procese privind conversia creditului din CHF in RON la cursul istoric, Tribunalul Bucuresti si Judecatoria Galati considerand cererile clientilor ca fiind nefondate. In dosarul 39256/3/2014, Tribunalul Bucuresti apreciaza ca, potrivit art. 4.2 din contract, o eventuala conversie se poate realiza doar la cursul CHF/RON practicat de banca la data conversiei, si nu la cursul de la momentul acordarii creditului, asa cum au solicitat clientii.

Cea de-a doua solicitare de conversie a creditului la cursul istoric a fost depusa la Judecatoria Galati, in dosarul 4807/233/2014. Si in acest caz instanta a apreciat tot ca nefondata solicitarea clientului de conversie a creditului din CHF in RON, la cursul de la data acordarii imprumutului.

Amintim ca Volksbank a avut castig de cauza si la Judecatoria Miercurea Ciuc (dosarul 3751/258/2014), intr-un proces privind conversia creditului din CHF in RON la cursul valutar din data acordarii, instanta motivand ca cererea clientului este inadmisibila, in conditiile in care acesta a avut posibilitatea oricand sa solicite bancii conversia creditului sau, in baza articolului 4.3 din contract. Cu toate acestea, clientul nu a solicitat niciodata bancii conversia creditului sau din CHF in RON sau orice alta valuta.

La finalul lunii noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat favorabil bancii intr-un proces, solutionat definitiv, intre Volksbank Romania si un client care cerea conversia monedei creditului tot la cursul istoric (nr. dosar 948/98/2014). Instanta a stabilit atunci ca un credit in valuta nu poate fi convertit la cursul din data acordarii, intrucat potrivit principiului nominalismului monetar, consfintit de Codul Civil, riscul valutar trebuie suportat de catre client.

Sursa foto: Tupungato / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri