Erste vrea cumpere divizia de retail a Citibank din Ungaria, a declarat Andreas Treichl, directorul executiv general al grupului austriac. Acesta nu a exclus posibilitatea unor negocieri viitoare pentru achizitia subsidiarei Raiffeisen din Ungaria.

"Concuram, alaturi de alte cateva banci, pentru preluarea diviziei de retail a Citibank. Aceasta este singura banca din Ungaria fata de care ne-am manifestat interesul", a declarat Treichl intr-un interviu pentru portfolio.hu. Totodata, el a afirmat ca Erste nu este dispusa sa cumpere o banca la o valoare supraevaluata, subliniind ca pretul este un factor cheie in acest moment. Intrebat in legatura cu zvonurile referitoare la o posibila preluare de catre Erste a operatiunilor detinute de banca Raiffeisen in Ungaria, Treichl a aratat ca nu stie care sunt intentiile Raifeissen in prezent, conform Mediafax.

"La o intalnire cu directorul general al Raiffeisen, i-am spus ca orice ar decide, noi suntem deschisi la posibilitatea de a ne extinde in Ungaria, inclusiv prin achizitii. Totusi, nu sunt sigur exact ce au de gand sa faca acum cu subsidiara ungara. Cred ca au dureri mai mari de cap acum, cum ar fi situatia din Rusia si Ucraina si vanzarea diviziei din Polonia", a declarat Treichl. Directorul Erste a mentionat ca, in aceste conditii, nu crede ca vor exista negocieri concrete in urmatoarele luni pentru cumpararea subsidiarei Raiffeisen din Ungaria. Grupul Erste a raportat pentru anul trecut o pierdere neta de 1,44 miliarde de euro, pe fondul dificultatilor intampinate pe pietele din Romania si Ungaria, dupa ce banca austriaca a incheiat anul 2013 cu un profit de 60,3 milioane de euro. Banca austriaca estimeaza ca va obtine profit in Romania in acest an, in timp ce, in Ungaria, se asteapta sa treaca pe profit anul viitor.

Daca Romania intra in grupul celor mai dinamice tari din regiune, ar fi un succes imens pentru Erste.

"Romania si Ungaria sunt incomparabile pentru noi: subsidiara din Romania era intr-o situatie mult mai proasta, dar ce a fost mai rau a trecut cu siguranta, iar Romania ramane o piata importanta in mod special pentru noi in ceea ce priveste cresterea sa. Daca Romania intra in grupul celor mai dinamice tari din regiune, ar fi un succes imens pentru Erste, indiferent de performanta managementului nostru local de acolo", a declarat Treichl.
CEO-ul Erste s-a referit si la situatia creditelor in franci elvetieni, precizand ca grupul austriac este afectat "doar marginal" de aceasta problema.

"Dupa conversia imprumuturilor in franci elevtieni in forinti in Ungaria, aceasta ramane o problema pentru noi doar in Serbia si Croatia. Avem credite in franci si in Austria, dar conversia in euro pe scara larga, desi intr-un ritm gradual si incet, a usurat considerabil aceasta problema", a spus el. Treichl a precizat ca Erste sustine orice solutie pentru rezolvarea problemei creditelor in franci, atata timp cat institutiile de credit nu sunt fortate sa suporte unilateral pierderile. In luna ianuarie, banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la palfonul minim de 1,2 franci/euro, ceea ce a dus la aprecierea record a monedei elvetiene fata de euro si mondele nationale din Europa. In aceste conditii, valoarea creditelor in franci a crescut semnificativ, facand imposibila achitarea acestora de catre persoanele imprumutate.

Directorul Erste apreciaza ca sectorul bancar european se confrunta cu schimbari majore, care amintesc "de o situatie de dupa razboi", schimbari in urma carora multe banci mici vor disparea in urmatorii zece ani, oferind grupurilor bancare mari posibilitatea de a le lua locul. BCR, membra a grupului Erste si cea mai mare banca din Romania, a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), dupa ce in 2013 atinsese un profit de aproape 600 milioane lei, in conditiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curatarea bilantului de neperformante. Banca are o retea de 538 de unitati retail in majoritatea oraselor cu peste 10.000 locuitori, 21 de centre de afaceri si 23 de birouri mobile dedicate companiilor. Banca mai are o retea de 2.600 de echipamente de self-banking (bancomate, echipamente multifunctionale, terminale automate de plata, echipamente de schimb valutar) si 12.000 de terminale POS pentru plata cu cardul la comercianti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri