Max-Herve George este un client al Aviva Franta care, intr-un viitor apropiat, ar putea ajunge sa detina compania datorita unui "contract magic" de asigurari de viata primit de la tatal sau cand avea 7 ani. Nu exista insa nicio magie in spatele contractului ci mai degraba "povestea greselii imense a unei companii de asigurari din Franta care a incheiat cel mai prost contract din istorie", scrie 1asig.ro, care citeaza Financial Times.

Acum, in varsta de 25 de ani, Max-Herve George lupta in tribunale pentru a-si putea pastra drepturile prevazute in contract si are posibilitatea de a ajunge miliardar pana sfarsitul acestei decade. De altfel, pana in 2030, contractul ar putea valora chiar mai mult decat compania care se afla in spatele acestei polite, Aviva Franta, arata publicatia britanica.

Initial, compania care a emis polita era L'Abeille Vie. Aceasta, in 1987, a inceput sa ofere clientilor sai cu venituri mari contracte speciale denumite asigurari de viata cu pret fix si arbitraj. Arbitrajul insemna in realitate posibilitatea de a te intoarce cu cateva zile in timp pentru a schimba unitatile de fond detinute cu altele, la alegere. Acest lucru era posibil deoarece, in acea perioada, preturile unitatilor de fond nu erau accesibile in timp real. Ele erau publicate in ziarele de vineri, iar asiguratorul permitea schimbarea unitatilor cu altele, de regula cele cu cea mai mare crestere, la pretul din vinerea anterioara, in orice moment pana la publicarea noilor valori, chiar daca preturile se modificau intre timp.

L'Abeille Vie, obligata sa respecte contractul

Asigurarea de viata cu componenta investitionala reprezinta un produs de economisire extrem de popular in Franta si, de obicei, clientul aloca banii intre diferite fonduri de investitii oferite de asigurator. Dar, acest tip de contract nu era unul standard, ci de fapt un cadou. A fost piata de capital in crestere in ultima saptamana? Trebuia doar sa-ti suni brokerul si sa-l ceri sa cumpere titluri la pretul de saptamana trecuta si incasezi diferenta.

L'Abeille Vie nu era singura compania care oferea astfel de produse. Alti asiguratori, precum AXA si un grup detinut acum de Allianz abordau in acelasi mod clientii bogati. Problema a aparut atunci in momentul in care tranzactionarea pe pietele de capital a evoluat, iar informatia a devenit disponibila in timp real. Astfel, si companiile au realizat pericolul, au inceput sa convinga detinatorii acestui tip de polite sa modifice contractele, platindu-i chiar sa renunte la dreptul de a tranzactiona la pretul din vinerea anterioara.

Insa, Max-Herve George a refuzat. De alfel, cel mai important lucru in industria de asigurari este reprezentat de sanctitatea contractului. S-ar putea interpreta sensul unui anumit termen, dar ideea este ca societatea sa garanteze ceea ce s-a convenit. Autoritatile de reglementare si supraveghere nu lasa asiguratorii sa schimbe unilateral termenii contractelor.

Randament anual de 69% timp de 10 ani

In anul 1998, L'Abeille Vie, ajunsa parte a Commercial Union, a oprit vanzarile de astfel de polite. Mai tarziu, in 2005, cand fusese achizitionata de Aviva, mai existau circa 30 de posesori de "contracte magice" care isi aparau deja drepturile in justitie. In 2007, familia lui Max-Hevre George a castigat primul proces cu privire la dreptul de a pastra aceleasi conditii contractuale.

Conform unui expert judiciar implicat in proces, investitiile familiei au avut un randament anual de aproape 69% timp de un deceniu. Astfel, in 2007, contractele familiei valorau 9,6 milioane euro, dintre care 1,4 milioane euro apartineau lui Max-Herve George. Intre timp, el continua sa mute unitatile de fond, fara a cunoaste insa valoarea reala a contului, tot din cauza conditiilor contractuale.

Presupunand ca s-a pastrat acelasi randament anual de 69%, cei 1,4 milioane euro ar putea valora, la finele lui 2015, circa 93 milioane euro. Urmand acelasi rationament, in 2030, contul lui Max-Herve George ar putea ajunge la fabuloasa suma de 234 miliarde euro. De altfel, tanarul a inceput chiar sa adauge capital contului cu ajutorul unui imprumut in valoare de 19,9 milioane euro, deoarece contractul ii permite acest lucru.

Sursa foto: Contract / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri