Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa scada din nou dobanda de politica monetara cu 25 de puncte de baza, de la 2,25% la 2%, in sedinta din 31 martie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea sa scada din nou dobanda de politica monetara cu 25 de puncte de baza, de la 2,25% la 2%, in sedinta din 31 martie, aceasta fiind ultima reducere a dobanzii din ciclul inceput in luna august 2014, apreciaza analistii BCR.

"Ne asteptam la o reducere a dobanzii cheie cu inca 25 de puncte de baza la urmatoarea intalnire de politica monetara programata pentru 31 martie, pe fondul inflatiei foarte scazute si a stabilitatii cursului valuar EURO/RON. Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii cheie din actualul ciclu care a inceput in august 2014", se arata intr-un raport publicat marti de BCR si citat de Mediafax.

Persistenta deficitului de cerere este un alt element care favorizeaza relaxarea politicii monetare, insa analistii BCR apreciaza ca BNR a acordat in mod traditional o atentie destul de redusa evolutiilor din economia reala in luarea deciziilor de politica monetara.

Economistii BCR considera ca BNR ar putea, ulterior, sa reduca treptat ratele rezervelor minime in lei si in valuta, cu aproximativ 2 puncte procentuale fiecare. Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta din 4 februarie sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric. Banca centrala a mentinut nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14% in urma sedintei din ferbuarie.

Economistii BCR estimeaza ca inflatia va ramane sub intervalul tintit de BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, pana in vara, cand va incepe sa accelereze gradual pana la 1,7% in luna decembrie.

"Inflatia foarte scazuta din zona euro, principalul partener comercial al Romaniei, majorarile limitate ale preturilor administrate ale energiei pentru populatie si deficitul de cerere agregata sprijina scenariul nostru de cresteri minore ale preturilor de consum in trimestrele urmatoare", potrivit raportului BCR.

Preturile de consum au crescut cu 0,3% in luna februarie fata de luna precedenta, datorita avansului de 0,5% a preturilor la alimente si de aproape 0,4% a preturilor la marfuri nealimentare. Rata anuala a inflatiei s-a situat in februarie la 0,4%. La nivelul zonei euro, preturile de consum au scazut in februarie pentru a treia luna consecutiv, rata anuala a inflatiei situandu-se la -0,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri