Doua societati, Euroins Romania (33,62%) si Astra Asigurari (24,64%), au inregistrat cumulat o pondere de 58,26% din totalul petitiilor adresate de clienti / asigurati catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anul trecut, a declarat Calin Rangu, director adjunct directia supraveghere integrata ASF.

"ASF a inclus in procesul sau de reorganizare organizationala infiintarea de la 01 ianuarie 2015 a directiei protectia consumatorilor care asigura protejarea si apararea drepturilor si intereselor consumatorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase, precum si educarea si promovarea increderii in serviciile, produsele si instrumentele financiare specifice pietelor nebancare, conform practicii europene de definire a conceptului de business conduct", a declarat Calin Rangu (foto), la cea de-a doua editie a Conferintei Europene privind Protectia Consumatorului in Serviciile Financiare.

Evenimentul a fost organizat de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor cu sprijinul si participarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Calin Rangu a spus, de asemenea, ca noua directie privind protectia consumatorilor acopera, printre altele, si "solutionarea petitiilor, prin analiza aspectelor sesizate de consumatorii de servicii financiare in vederea identificarii si eliminarii deficientelor si a practicilor incorecte din activitatea entitatilor supravegheate, precum si prevenirea perpetuarii acestora prin actiuni reactive specifice".

In anul 2014, au fost inregistrate 12.696 petitii cu petent unic, din care 8.990 de petitii pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte verde, reprezentand 70,81% din total (in scadere cu 2,78% fata de 2013). Petitiile pe RCA reprezinta circa 0,13% din numarul contractelor RCA incheiate (7.141.909 contracte) si respectiv 3,31% din numarul dosarelor de dauna RCA avizate (271.892 dosare de dauna RCA). In perioada 01.01.2015 - 20.02.2015, au fost inregistrate 1.378 petitii, in scadere cu 12,06% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din cele 12.696 petitii inregistrate, au fost solutionate favorabil 9.316 petitii adica circa 73,38%.

"In urma analizei petitiilor, ASF retine practicile incorecte sau frauduloase si initiaza masuri de control sau le sesizeaza autoritatilor competente. Doua societati, Euroins Romania, cu 33,62%, si Astra Asigurari, cu 24,64%, au inregistrat cumulat o pondere de 58,26% din totalul petitiilor adresate de clienti / asigurati catre ASF anul trecut", a mai spus Calin Rangu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri