Dupa o perioada de crestere constanta, concretizata printr-o depreciere a euro pana la 3,4630 lei, valoare atinsa la inceputul lui mai, mai jos cu aproape 6,2% fata de sfarsitul lui decembrie 2005, moneda nationala a intrat pe o panta descendenta, minimul de 3,6382 fiind atins la sfarsitul lui iunie.
Ultimele doua luni au adus o evolutie stabila pentru leu, care a avut chiar o usoara tendinta apreciativa, conturandu-se doua importante praguri suport, la 3,56 si 3,52 lei. Pentru perioada urmatoare fluctuatiile leului nu vor lipsi, prin conectarea pietei romanesti la cele din zonele emergente, unde deciziile fondurilor speculative influenteaza cu usurinta cursurile de schimb.

Monedele din aceasta zona au inregistrat, in ultimele luni, scaderi datorita iesirilor de pe pietele lor a banilor fierbinti, care nu au mai fost interesati de titlurile emise de aceste state si au preferat randamentele mai sigure din SUA, unde dobanda de baza a crescut la 5,25%/an.

Odata cu liberalizarea totala a pietei valutare accesul banilor fierbinti ar putea avea efecte si mai ample. Cum pe piata exista deja, conform declaratiilor oficialilor BNR, intre doua si trei miliarde de euro, intrarea unor noi fonduri vor influenta si mai mult cursul. Estimam o usoara crestere a volatilitatii dupa momentul 1 septembrie, ca urmare a prezentei mai active a investitorilor straini, care vor avea acces si la alte instrumente pe termen scurt", declara zilele trecute viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa.

Un studiu realizat de agentia Reuters, la care au participat 12 analisti, indica posibilitate ca leul sa se deprecieze in ultimele luni ale acestui an, cursul euro de la finele anului urmand a fi plasat in jurul pragului de 3,5750 lei.

Evolutia cursului va fi insa puternic influentata de deciziile BNR privind nivelul dobanzii de politica monetara. Cum inflatia ar putea incheia anul la 6,1%, asa cum anticipa de curand guvernatorul Isarescu, o noua majorare a dobanzii pare incerta, dupa ce la inceputul lunii BNR a mentinut-o la 8,75%/an. In acest caz, investitorii straini ar putea ocoli piata monetara romaneasca, care este lipsita de emisiuni de titluri de stat iar in ultima vreme dobanzile la o zi au inceput sa devina foarte volatile, in doar trei saptamani ele urcand la 14-16% pentru a scadea apoi la 0- 2%!


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri