Ultimele doua luni au adus o evolutie stabila pentru leu, care a avut chiar o usoara tendinta apreciativa, conturandu-se doua importante praguri suport, la 3,56 si 3,52 lei. Pentru perioada urmatoare fluctuatiile leului nu vor lipsi, prin conectarea pietei romanesti la cele din zonele emergente, unde deciziile fondurilor speculative influenteaza cu usurinta cursurile de schimb.

Monedele din aceasta zona au inregistrat, in ultimele luni, scaderi datorita iesirilor de pe pietele lor a „banilor fierbinti”, care nu au mai fost interesati de titlurile emise de aceste state si au preferat randamentele „mai sigure” din SUA, unde dobanda de baza a crescut la 5,25%/an.

Odata cu liberalizarea totala a pietei valutare accesul „banilor fierbinti” ar putea avea efecte si mai ample. Cum pe piata exista deja, conform declaratiilor oficialilor BNR, intre doua si trei miliarde de euro, intrarea unor noi fonduri vor influenta si mai mult cursul. „Estimam o usoara crestere a volatilitatii dupa momentul 1 septembrie, ca urmare a prezentei mai active a investitorilor straini, care vor avea acces si la alte instrumente pe termen scurt", declara zilele trecute viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa.

Un studiu realizat de agentia Reuters, la care au participat 12 analisti, indica posibilitate ca leul sa se deprecieze in ultimele luni ale acestui an, cursul euro de la finele anului urmand a fi plasat in jurul pragului de 3,5750 lei.

Evolutia cursului va fi insa puternic influentata de deciziile BNR privind nivelul dobanzii de politica monetara. Cum inflatia ar putea incheia anul la 6,1%, asa cum anticipa de curand guvernatorul Isarescu, o noua majorare a dobanzii pare incerta, dupa ce la inceputul lunii BNR a mentinut-o la 8,75%/an. In acest caz, investitorii straini ar putea ocoli piata monetara romaneasca, care este lipsita de emisiuni de titluri de stat iar in ultima vreme dobanzile la o zi au inceput sa devina foarte volatile, in doar trei saptamani ele urcand la 14-16% pentru a scadea apoi la 0- 2%!