ANPC va controla toate institutiile financiare nebancare, pentru a verifica daca legislatia este respectata, dupa ce a observat unele cazuri si a primit sesizari de la clienti care se plang ca firmele au dobanzi si de 5.000% pe an, potrivit presedintelui asociatiei, Marius Dunca.

"Observ in ultima perioada o campanie a unor IFN-uri cu o dobanda anuala de 4.000-5.000%. Asta ce inseamna? Iau un euro, dupa un an dau 5.000 de euro, iau 10 euro, dau 50.000 de euro inapoi. Din punctul meu de vedere, undeva lucrurile nu sunt in regula si o sa facem un control de fond la toate IFN-urile sa vedem unde respecta si unde nu respecta legislatia. Nu poti sa iei 100 de euro imprumut si sa dai jumatate de milion de euro inapoi, nu este in regula", a declarat Dunca la seminarul "Ziua Consumatorului de Servicii Financiare", organizat impreuna cu Asociatia Societatilor Financiare ALB Romania.

Aici trag un semnal de alarma!

El a aratat, potrivit Mediafax, ca ANPC a primit sesizari de la clienti in acest sens, iar numarul lor este in crestere. "Aici trag un semnal de alarma: daca un consumator nu se pricepe sau nu intelege clauzele din contractul de credit, sa faca o adresa la ANPC sa vedem noi daca este in regula sau nu", a transmis Dunca clientilor acestor IFN-uri.

El a precizat ca dobanzile respective sunt afisate la vedere, fiind percepute pentru imprumuturi pe scurta durata, aceste firme avand campanii de promovare a creditelor pe reteaua de socializare Facebook.

Vino la noi si te imprumutam intr-un minut!

"Asa sunt afisate dobanzile si vad ca duc o campanie agresiva pe Facebook, imediat cum deschizi Facebook-ul iti apare un IFN care zice: Vino la noi si te imprumutam intr-un minut!", a punctat presedintele ANPC. Dunca a atentionat clientii sa nu faca greseala de a se imprumuta la IFN-uri cu astfel de dobanzi pentru a-si achita ratele la creditele de la banci, in conditiile unor situatii dificile generate de cresterea cursului de schimb pentru dolar si franc elvetian.

"Avand in vedere ca au crescut dolarul si francul elvetian, trag un semnal de alarma sa nu ajungem sa ne imprumutam de la un IFN ca sa putem plati rata la banca pentru credit, inseamna ca rostogolim bulgarele si din mai mic il facem mai mare", a spus Dunca. El a adaugat ca unele IFN-uri respecta legislatia, iar altele o incalca, in ultimul caz urmand sa fie dispuse sanctiuni.

Nota: calculele cu privire la cat trebuie sa ramburseze un debitor in cadrul unei finantari cu dobanda anuala de 4.000-5.000% ii apartin specialistului citat in continutul stirii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »


Setari Cookie-uri