Perspectivele pentru volumele de finantari noi in prima jumatate a anului 2015 raman pozitive, arata un sondaj realizat in randul jucatorilor don piata de leasing financiar din Romania, o pondere de 84% din cei intervievati asteptandu-se ca acestea sa creasca, in timp ce doar 7% anticipeaza o scadere.

La nivelul pietei de leasing romanesti acest optimism este sustinut de nevoia stimularii investitiilor, in vederea sustinerii cresterii economice iar rolul jucat de industria de leasing in sprijinirea acestora poate deveni unul foarte important”, a declarat Felix Daniliuc (foto), presedintele ALB si CEO Raiffeisen Leasing.

In ceea ce priveste nivelul de credite neperformante, asteptarile sunt ca acestea sa ramana la un nivel similar cu sondajul precedent, majoritatea participantilor (62%), prognozand faptul ca in urmtoarele 6 luni creditele neperformante vor ramane neschimbate. De asemenea, 52% nu se asteapta la nicio schimbare in ceea ce priveste marjele de profit, desi 31% estimeaza ca marjele vor scadea in organizatiile lor.

Se observa o stabilizare a pietei de leasing.

Cu toate acestea, rezultatele pentru profitul net arata o imbunatatire usoara, 63% din respondentii sondajului prognozand ca profiturile nete pentru afacerea lor vor creste in urmatoarele sase luni, o crestere usoara fata de cea inregistrata in luna iunie a anului trecut. Asteptarile industriei cu privire la o serie de indicatori cheie care acopera nivelurile de servicii, cheltuieli si de personal indica fie mici imbunatatiri, fie usoare schimbari pentru prima jumatate a anului 2015, in timp ce exact jumatate din respondenti au afirmat ca organizatiile lor au ca obiectiv cresterea afacerilor.

Aceasta crestere s-a axat in special pe domenii precum finantarea direct de la furnizor, precum si pe clase de active, cum ar fi masini si echipamente tehnologice. A existat, de asemenea, dorinta de extindere geografica, in special in Europa, precum si in arii noi de produse, cum ar fi servicii de scontare a facturilor si finantarea wholesale.

Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat la 31 decembrie 2014 un volum total nou finantat in valoare de 1.324 milioane euro, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului 2013. Distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea: 76% (1.001 mil. euro) autoturisme si vehicule comerciale, 21% (282 mil. euro) echipamente si 3% (41 mil. euro) imobiliare.

"Se observa o stabilizare a pietei de leasing. Procentul de 7% crestere raportat la 2013 reprezinta un semnal de consolidare, dar si de crestere sanatoasa in cadenta cu economia", a mai spus Felix Daniliuc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri